`Etiket onbetrouwbaar'

Gezondheidsdrankjes zijn niet zo gezond als de etiketten beweren. De bacteriën die in deze drankjes worden gebruikt, hebben vaak nauwelijks of geen positief effect op de gezondheid. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de Universiteit Wageningen.

Prof. M. Katan publiceerde samen met collega N. de Roos een artikel over de effecten van de bacteriën die gebruikt worden in gezondheidsdrankjes. De wetenschappers legden voor hun onderzoek 49 wetenschappelijke onderzoeken uit binnen- en buitenland naast elkaar. Hieruit kwam naar voren dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn dat de producten goed zijn voor de gezondheid.

Katan en De Roos onderzochten onder meer de bacterie die in het drankje Fysiq van Mona wordt gebruikt. Mona claimt dat het drankje bijdraagt tot een verantwoord cholesterolgehalte. Volgens de onderzoekers verlaagt de bacterie het cholesterolgehalte echter met 0 procent. (ANP)