Erop uit met klipper of kajak

Knalblauwe baaien, Arctische oceanen of dromerige rivieren. Niets is zo rustgevend als een vakantie op het water. Agenda maakte een selectie.

ANTIEKE SCHEPEN

Met een klipper van 52 meter het IJsselmeer over, met een logger naar Zuidoost-Engeland of met een tweemastschoener varen door de Cycladen. Zeilvaart Enkhuizen heeft een gevarieerd aanbod aan arrangementen met oude zeilschepen. De Gouden cirkel is een nieuwe zevendaagse zeilreis langs de stadjes van de voormalige Zuiderzee. Verder nog schildersreizen en reizen met verstandelijk gehandicapten.

*Zeilvaart Enkhuizen, Inl 0228-323030, Internet www.zeilvaart

.com, email dinfo@zeilvaart.co

ANTARCTICA

In de maanden juni tot september organiseert Oceanwide Expeditions natuurreizen naar Spitsbergen, Groenland, IJsland of de Falkland-eilanden. Het Russische schip `professor Molchanov' kan vijftig passagiers herbergen. De reisgids belooft een confrontatie met walrussen, ijsberen, poolvossen en zeevogels. Er worden ook plekken bezocht waar restanten liggen van de eens florerende walvisindustrie. Sommige reizen worden met een zeilschip gemaakt. Er is een speciale agenda voor ervaren duikers.

*Oceanwide expeditions,

Badhuisstraat 148-150, 4382 AP Vlissingen, Inl 0118-410410 of expeditions@ocnwide.com

KOTTERS EN LOGGERS

Een vloot van zeventig klassieke schepen met tientallen reisbestemmingen. Enkele voorbeelden: Lowestof Trawling bij Schotland, met een Zeeschuimer langs de Frans-Atlantische kust, of met Baltische schoeners over de Oostzee. Verder weg kan ook, bijvoorbeeld met een driemast bark het zogeheten Wagenpad volgen van de Oost-Indië-vaarders uit de 16de eeuw, of met een Buginese schoener langs Bali, Sumbawa, Flores en Sumba.

*Scheepszaken Authentieke Zeereizen, Hoogstraat 9-11, 1391 BP Abcoude Inl 0294-288287 (fax 286)

FJORDEN EN LOFOTEN

Met een nieuwgebouwd klassiek Scancinavisch zeilschip maakt Zeilschip BOR reizen langs de Noorse florden en om de Lofoten-eilanden. Er is onder meer een vijfdaagse kustreis van Bergen naar BOR of een zeereis van Stavanger naar Medemblik. Rondom Pasen en Koninginnedag wordt er gezeild op de Waddenzee. BOR maakt ook reizen met verstandelijk gehandicapten.

*BOR Sail, Postbus 40, 1670 AA Medemblik, Inl 06-51506535

fax 06-51110988

FRANSE RIVIEREN

Ervaring is niet nodig op de motorjachten van Crown Blue Line. Na een korte instructie op de dag van vertrek begint direct de vaarvakantie over de Franse rivier de Charente, of het Canal Rhône à Sète door de Camargue. Met de fiets erbij wordt elk plekje langs de vaarroute bereikbaar. De boten zijn onderverdeeld in drie klassen, waarbij de Crown Class het meeste comfort biedt. Afhankelijk van de afmetingen zijn de boten geschikt voor twee tot twaalf personen. Er zijn ook vertrekpunten in Ierland, Schotland en Italië.

*Vaarvakanties met Crown Blue Line Inl via elke reisorganisatie

ZEILJACHTEN

De chartervloot van Sunsail bestaat 750 zeiljachten van 7 tot 17 meter, en vier soorten catamarans en motorjachten. Enkele mooie vaargebieden liggen langs de oostkust van Griekenland en de westkust van Turkije. Buiten Europa zijn er routes uitgezet in het Caraïbisch gebied, bij de Seychellen en de Whitsunday Islands aan de noordoostkust van Australië.

*Sunsail International, Hoogstraat 97, 3011 PK Rotterdam Inl 010-4115454 email info@sunsail.nl of www.sunsail.nl

SCHIPPERSCOÖPERATIE

Eigenaren van gerestaureerde zeilschepen hebben zich verenigd in een coöperatie. De schepen worden verhuurd voor een dag, een weekeind of een week en het comfort varieert van eenvoudig tot luxueus.

*Schipperscoöperatie Historische Zeilvaart Harlingen, Inl 0517-413242

KAJAKS

De Inuit joegen op groot zeewild vanuit een kajak gemaakt van huiden. De moderne zeekajaks die worden gebruikt bij trektochten zijn van kunststof en opvouwbaar tot rugzakformaat. Seamount organiseert tochten langs de Griekse Sporaden, de Noorse Lofoten en Golden Bay in Nieuw Zeeland. Elke avond overnachten op een andere plek. Voor het brandingvaren zijn er de zogeheten opzitkajaks met een zelflozende zitkuip.

Inl Seamount 0222-319393 of www.seamount.nl

SPITSBERGEN

Scheepsreizen in expeditiesfeer naar gebieden waar IJsberen en walrussen kunnen worden gespot. Beluga adventures organiseert reizen naar Antarctische gebieden, met schepen van verschillend formaat. Er zijn reizen in de buurt van Macquairie-eiland bij Nieuwzeeland, tochten vanuit Argentinië naar de Falklands, of een reis naar Hudson Bay bij Canada.

*Beluga Adventures, M.L. Kinglaan 282, 1111 LP Diemen, Inl 020-4166230, fax 6982448 of email: beluga.adventures@wxs.nl

TIJDSCHRIFT

Vaarvakanties worden ook aangeboden in diverse Watersporttijdschriften, waarvan we er hier enkele noemen:

ANWB Waterkampioen ƒ7,50

Spiegel der Zeilvaart ƒ7,75

Watersport Magazine ƒ6,95

    • Marion van Eeuwen