DOELGROEP: ALLOCHTONEN

Een mooie jongen op de cover, binnenin een verhaal over traditionele gewaden van hindoes. Het blad Hindorama gaat overal over. ,,Politiek, maatschappij, wetenschap, gesprekken met mensen, feestdagen en religie, luchtige artikelen over mode, enzovoorts'', somt hoofdredactrice Kanta Adhin op. Als het maar iets met hindoestanen uit Suriname te maken heeft.

Hindorama (ondertitel: Hindoestanen aan de Noordzee) verscheen al een paar keer als themablad, maar moet sinds het begin van dit jaar elke twee maanden uitkomen. De bedoeling is ,,een brug te slaan tussen de hindoestaanse gemeenschap en de Nederlandse samenleving''. In haar inleiding heeft hoofdredactrice Adhin het over ,,vrolijk samen bouwen aan de multiculturele samenleving'' en ,,elkaars cultuur inademen''.

Het eerste nummer is nogal gevarieerd: een gesprek met een oma, moeder en dochter over generatieverschillen (Moeder: ,,Het liefst wil ik dat ze met een hindoestaan thuiskomt.''), een saaie biografie van de Surinaamse ambassadeur in Nederland, een encyclopedie-achtig overzicht van hindoeïstische voormannen, een opiniestuk over minderhedenbeleid en losse informatie over hindoesport, hindoekaas, hindoeboeken, hindoe-Internet en hindoe-cd's.

Het blad heeft een oplage van 5.000. Niet zo veel, erkent Adhin, maar er is volgens haar wel interesse. ,,We krijgen behoorlijk wat reacties.'' In Nederland wonen ongeveer 100.000 hindoestanen van Surinaamse afkomst. Volgens Adhin zijn zij geïnteresseerd in hun religie. Uit een recent gepubliceerd boek over hindoestanen in Nederland blijkt echter dat vooral de jongere generatie steeds verder afstaat van de religie: zij vinden het ingewikkeld, kunnen het met de pandit niet zo goed vinden en houden niet van de urenlange rituelen. Maar ze zijn wel trots zijn op hun afkomst. Misschien is het voor hen leuk om in Hindorama meer achtergronden te lezen.

Een hindoestaanse videotheek, een hindoestaanse advocaat, een yogacentrum en de uitgever zelf zijn de adverteerders in het glossy blad. Of Hindorama zichzelf kan bedruipen is nog niet zeker. Maar de bedoelingen zijn zonder twijfel goed.