Dansschool tobt met wals en chachacha

Dansen op dansscholen heeft een negatief imago, zo blijkt uit een rapport van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren. `Getverderrie' roepen bij orkest Malando.

`Stijl en gratie zijn Van Vuurens reputatie'. De slogan die de Eindhovense dansschool Van Vuuren in de jaren vijftig en zestig voerde, staat nog steeds op de leskaartjes. Quick-quick-slow klonk het destijds uit de mond van leraar J. van Vuuren als hij en zijn moeder de foxtrot onderwezen. Ook de Engelse wals, de chachacha, de jive en de samba kwamen aan de beurt.

Anno 2000 zijn deze vormen van stijldansen nog steeds het hoofdmenu van het lespakket. Maar er is wel wat veranderd. Moeder Van Vuuren heeft plaats gemaakt voor Van Vuurens echtgenote en de belangstelling van de jongeren is gedaald.

,,Laat ik er maar niet omheen draaien', zegt Van Vuuren. ,,de kroeg is tegenwoordig een concurrent voor de dansschool.' Vroeger had hij een ,,brede klantenkring', tegenwoordig komen de jeugdige stijldansers uit wat hij voorzichtig noemt ,,betere kringen'. Het enthousiasme bij beginners (veertien- en vijftienjarigen) is onder meisjes groter dan onder jongens. ,,Maar dat is al zo lang als de dansschool bestaat', aldus Van Vuuren.

Dansen op dansscholen heeft bij niet-dansers een negatief imago. Ouderwets is de meest gebruikte typering, zo blijkt uit een onderzoek van Muriel Voorkamp, die afstudeerde aan de faculteit Vrijetijdwetenschappen van de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) in Tilburg. Zij verrichtte haar onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren (NVD). Schooldansen is gezellig, hoorde ze vaak. ,,Wil de dansschool een ouderwets gezellig imago uitdragen of een gezellig ouderwets imago?' vroeg Voorkamp zich af. ,,Welnu, het laatste is het geval', zegt ze. Dansscholen moeten zich volgens haar meer profileren als ontspanningscentra die heel wat meer te bieden hebben dan alleen maar stijldansen: ,,Er zijn allerlei modetrends, zoals het salsa- en mambo-dansen, aerobic en linedance. Daarom moeten de scholen wellicht ook een andere naam gaan voeren.'

A. Verspaandonk van de gelijknamige Eindhovense Dansschool denkt dat tal van dansscholen ,,stil zijn blijven staan' in de jaren zestig.

,,Ze blijven nummers van orkest Malando draaien als ze de tango onderwijzen. `Getverderrie' roepen de jongeren van dertien, veertien dan en lopen weg. Wij leren hen de tango op housemuziek. De Engelse wals, de chachacha en de jive krijg je óók onder de knie met nummers uit de Top Tien. Zonder te weten leren de jeugdigen stijldansen, en ze zijn er enthousiast over.'

Maar: De interesse onder ouderen stijgt weer. Of nog steeds. De redding moet van deze 55-plussers komen. Van Vuuren: ,,Veel ouderen willen hun danskennis opfrissen.'

    • Guido de Vries