Damrak op klein winstje, UPC onderuit

Ondanks de forse daling van de Amerikaanse technologiefondsen wist het Damrak vanmorgen een kleine winst te boeken. Alleen kabelbedrijf UPC ging hard onderuit.

Wolters Kluwer mocht zich vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs verheugen in grote belangstelling. De uitgever profiteerde van geruchten over een fusie met de elektronische uitgeverij Thomson uit Canada. De directie van Wolters wilde vanmorgen niet ingaan op de geruchten, maar liet wel weten in gesprek te zijn met enkele andere overnamekandidaten. Beleggers beloonden het aandeel met een stijging van ruim 7 procent op een koers van 25,34 euro.

De concurrentie deed het aanmerkelijk slechter. Het aandeel VNU kalfde 1,2 procent af op een koers van 55,65 euro, terwijl Reed Elsevier met ruim 1 procent daalde naar 11,30 euro.

Unilever wist zich vanmorgen ook bij de winnaars op het Damrak te scharen. Het aandeel klom 1,6 procent naar 53,70 euro. Het concern viel in de smaak van beleggers nadat het gisteren bekendmaakte twee bedrijven in de Verenigde Staten over te nemen: voedingsfabrikant SlimFast en ijsmaker Ben & Jerry's.

Het AEX-gemiddelde noteerde tegen het middaguur 0,05 procent hoger op een stand van 661,62 punten. De beursbarometer stond bij opening zwaar onder druk van de technologiefondsen en dook evenals de overige Europese beurzen in de rode cijfers. Maar de verliezen van de `hightechs' bleven in vergelijking met die op de Amerikaanse Nasdaq beperkt.

Alleen kabelbedrijf UPC bleef het slecht doen. Vanmorgen werd bekend dat 's lands drie grootste kabelbedrijven – UPC Nederland, Essent Kabelcom en Casema – hun netten combineren voor telecomdiensten. Daardoor kunnen ze voortaan een veel groter deel van hun netwerkgebonden diensten buiten KPN om regelen. De drie bedienen samen 80 procent van de Nederlandse kabelabonnees, en denken dat hun samenwerking zal leiden tot gunstiger tarieven voor hun klanten. Beleggers reageerden weinig enthousiast en lieten UPC andermaal vallen. Het aandeel kalfde 4,3 procent af op een koers van 42,20 euro.

Het aandeel KPN wist na een lagere opening een winst van 2,6 procent te boeken op een koers van 114,75 euro. Ook het aandeel Philips wist zich na een fors koersverlies te herstellen en dikte 3,2 procent aan op 169,40 euro. Chipmachinefabrikant ASM Lithography verloor 0,4 procent op 119 euro. Getronics verloor forser met ruim 3 procent op 67,80. Dat was vooral te wijten aan de twijfels van een Zweedse bank omtrent de winstgevendheid van het IT-bedrijf.

Verder viel de forse koersdaling van Akzo Nobel op. Het chemieconcern boekte gisteren nog een aardige winst, maar moest vanmorgen genoegen nemen met een verlies van 2,6 procent. Het aandeel noteerde 46,50 euro. Ook verzekeraar Aegon en softwareproducent Baan leverden in.