Chinese regering koopt in centrum Den Haag 36 luxe appartementen

De regering van de Volksrepubliek China heeft in Den Haag 36 nieuwe luxe appartementen gekocht voor de medewerkers van haar ambassade. Met de koop is volgens een woordvoerder van Eurowoningen een bedrag van rond de 12,5 miljoen gulden gemoeid. In het algemeen wordt voor ambassadepersoneel woonruimte gehuurd.

De Chinese ambtenaren zullen dicht bij elkaar worden gehuisvest in het Parthenon op de plek van het vroegere stadhuis. Het gebouw maakt deel uit van een complex appartementengebouwen dat begin jaren negentig is ontworpen door de Spaanse architect Ricardo Bofill. Het omvat in totaal 440 woningen in de vrije sector en kantoren. Daarvan zijn de eerste nu opgeleverd. De prijzen variëren van 372.000 tot 678.000 gulden.

De Chinezen zochten al langer vervangende huisvesting omdat de woonruimte op het terrein van de ambassade plaats moet maken voor uitbreiding van het gebouw. Volgens Eurowoningen heeft de Chinese overheid ,,de normale prijs'' betaald, maar zijn op verzoek de indelingen van sommige appartementen gewijzigd zonder hiervoor een rekening te presenteren.

Voor het Haagse stadsbestuur is de aankoop van de Chinezen bijzonder genoeg om extra aandacht te schenken aan deze nieuwbouw. Samen met wethouder H.J. Meijer zal de ambassadeur van de Volksrepubliek de eerste steen metselen. Met een rituele drakendans wordt vervolgens de zegen afgeroepen over de bouw. Het Parthenon zal in de loop van volgend jaar gereed komen. Daarna wordt begonnen met de aanleg van een binnentuin en verfraaiing van de openbare ruimte. Deze werkzaamheden zullen in 2003 worden afgerond.