Bundeling kabeltelefonie

De drie grootste kabelbedrijven binden de strijd aan met KPN. UPC Nederland, Essent Kabelcom en Casema hebben hun kabelnetten aan elkaar geknoopt om zo, buiten KPN om, telecomdiensten af te kunnen wikkelen. Het trio bedient samen 80 procent van de kabelgebruikers.

Ze streven naar een alternatieve infrastructuur. De koppeling zal, zo zeggen ze, gunstig zijn voor de tarieven. Op dit moment is de positie van de kabelbedrijven, die samen ruim 5 miljoen aansluitingen hebben, als telefonieaanbieder niet sterk. UPC is koploper met 60.000 telefoonabonnees. Essent Kabelcom en Casema hebben elk zo'n 1.000 abonnees. Beide ondernemingen storten zich de komende maanden op de consumentenmarkt. Casema hoopt het einde van dit jaar 16.000 telefoonabonnees binnen te hebben.

Het trio wil er hard tegenaan in de strijd tegen KPN. ,,Onze miljardeninvesteringen moeten toch terugkomen'', stelt Casema. Volgens Essent Kabelcom is het besef doorgedrongen dat er iets moest gebeuren. ,,Als de tarieven voor telefonie te laag zijn, dan kunnen wij niet met KPN concurreren. We hebben er bij Opta op aangedrongen daar rekening mee te houden.''

Het drietal is sinds september met elkaar in gesprek. KPN-topman Smits noemde het vorig jaar onbegrijpelijk dat de kabelbedrijven niet samenwerkten. ,,De kabelsector was altijd behoorlijk intern gericht'', zegt de woordvoerder van Essent. (ANP)