Boogerd laat blessures liever op de fiets genezen

Michael Boogerd eindigde gisteren als dertiende in de Waalse Pijl. Hij herstelt nog van een val, waarbij hij zijn schouder en ribbenkast blesseerde. ,,Ik ben heel chagrijnig als ik niet vooruit kom.''

In bed kan hij 's nachts niet slapen van de pijn. Op de fiets heeft hij weinig last van zijn gekneusde ribben en verrekte schouderbanden. Michael Boogerd is misschien geen medisch wonder, hij is wel een opmerkelijke patiënt. De beste wielrenner van Nederland wil niet thuis op de bank liggen, om zijn blessures zo snel mogelijk te laten herstellen. Hij wil zo veel mogelijk kilometers rijden en het teleurstellende voorseizoen met een klinkende overwinning afsluiten. ,,Ik ben nog niet uitgerangeerd'', zei hij na afloop van de Waalse Pijl.

Boogerd eindigde als dertiende in de Belgische semi-klassieker. Hij miste explosiviteit op het heuvelachtige parcours. Hij kon zijn rivalen niet uit het wiel rijden, en ergerde zich aan de waakzame houding van de Fransman Jalabert en de Italiaan Rebellin. ,,Het was heel ambetant koersen met die twee'', zei Boogerd in de finishplaats Hoei. ,,Waarom gaan ze aan het wiel zitten bij iemand die niet in vorm is? Ik irriteerde me mateloos aan die gasten.''

De valpartij in de Catalaanse Week heeft het voorseizoen van Boogerd in de war geschopt. Hij had afgelopen winter minder intensief en meer op duurvermogen getraind. Boogerd wilde later in topvorm raken dan vorig jaar, toen hij na een succesvol voorseizoen teleurstelde in de Tour de France. Hij reed de Spaanse openingswedstrijden in februari op reserve, raakte medio maart in vorm tijdens de Tirreno-Adriatico en won in Italië de koninginnenrit. Een week later, in de tijdrit van de Catalaanse Week, smakte hij tegen het asfalt. Sindsdien zit hij nog wel op de fiets, maar is hij lichamelijk en geestelijk uit balans geraakt.

,,Die valpartij heeft me genekt'', verklaarde Boogerd gisteravond. ,,Ik heb een week rust gehouden en meteen twee kilo verloren. Ik voelde me vorige maand nog super, nu mis ik de laatste touch. Ik kan alleen volgen en geen demarrage plaatsen. Of ik nu één of twee miljoen verdien, ik ben heel chagrijnig als ik niet vooruit kom. Ik leg mezelf grote verantwoording op.''

De 27-jarige Boogerd kreeg deze winter een ,,schitterend contract'' aangeboden van zijn sponsor Rabobank. Hij behoort tot de best betaalde renners in het peloton, maar kan het riante salaris nog niet waarmaken. Hij heeft een geldig excuus. ,,Een normaal mens loopt met zo'n blessure in een mitella. Ik heb geen keus. Ik moet kilometers in de benen hebben. Als ik thuis op de bank was gaan liggen en de Ronde van Baskenland niet had gereden, had ik hier nu niets te zoeken. Zo simpel is het. Wielrenners zonder wedstrijdritme hebben geen schijn van kans.''

Boogerd klaagde gisteren over een zeurende pijn die de afgelopen weken niet is verminderd. Er zijn opmerkelijk genoeg geen foto's gemaakt van de ontwrichte schouder. Volgens ploegarts Leinders is geen sprake van een botbreuk. De Belg benadrukte dat het herstel van Boogerd volgens plan verloopt. ,,Doorrijden heeft geen invloed op het genezingsproces. Tegenwoordig wordt in de medische wereld steeds minder rust voorgeschreven. De belangrijkste vraag voor Michael is: hoe verdraagt hij de pijn? Hoeveel energie gaat daarmee verloren?''

Ploegleider Adri van Houwelingen erkende gisteren dat hij Boogerd beter niet had kunnen opstellen in de Brabantse Pijl, twee dagen na de tijdrit in de Catalaanse Week. Met een bont en blauw lichaam verscheen hij aan de start in de Belgische klassieker. ,,Dat is onze enige fout geweest'', erkende Van Houwelingen. ,,Verder hebben we Michael zijn gang laten gaan. Moeten we hem net als Jan Ullrich lekker thuis op de bank laten zitten? Zo zit onze mentaliteit niet in elkaar.''

De Ardennen zijn het favoriete terrein van Boogerd. De laatste jaren behoorde hij tot de favorieten in de Waalse voorjaarsklassiekers. In de wereldbekerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik, die komende zondag wordt verreden, eindigde hij achtereenvolgens op de vijfde en de tweede plaats. Door de afwezigheid van de Italiaan Michele Bartoli (winnaar in 1998) en de Belg Frank Vandenbroucke (winnaar in 1999) is hij niet bij voorbaat kansloos in La Doyenne. ,,Het is de mooiste en zwaarste koers. Met een beetje power in de poten kan ik nog een heel eind komen'', voorspelde Boogerd.

    • Jaap Bloembergen