BELASTING

Wat is er gemakkelijker dan vanachter de computer van alles bestellen? Een computer uit de VS, een babywieg in Duitsland, alles is binnen handbereik – en vaak veel goedkoper dan in de winkel. Althans zo lijkt het.

Invoerrechten en BTW Het is handig om van tevoren op te zoeken wat er aan belastingen moet worden betaald. Wie bijvoorbeeld vanuit Nederland iets koopt in de Verenigde Staten, moet zowel invoerrechten als BTW betalen. Daardoor kan de rekening fors oplopen, zeker omdat de fiscus een ruime opvatting heeft van de waarde van de aanschaf. Zo moeten invoerrechten worden betaald over de aankoopprijs van het artikel plús de verzekerings- en vervoerskosten tot aan binnenkomst van het artikel in de Europese Unie. Vervolgens heft de Nederlandse fiscus BTW over dit bedrag plús de invoerrechten en de verzekerings- en vervoerskosten tot de uiteindelijke plaats van bestemming.

Vrijstelling Voor artikelen die buiten de Europese Unie worden gekocht, is vrijstelling van belasting mogelijk. Per zending geldt hiervoor een maximumbedrag van 48 gulden. Is de waarde meer dan dit bedrag, dan worden de invoerrechten en BTW over het gehele bedrag geheven. Bij bestellingen binnen de Europese Unie hoeven geen invoerrechten te worden betaald; de BTW zit bij deze bestellingen in de aankoopprijs verrekend.

Douane Informatie over alle fiscale klemmen en voetangels is te vinden op de website van de Nederlandse belastingdienst (www.belastingdienst.nl), onder het kopje `douane' en dan `goederen kopen via Internet'. Op een heldere manier kan de webshopper daar opzoeken welke regelingen er zijn en voor wie ze gelden. Ook geeft de douane een overzicht van de meest bestelde goederen via Internet en de bijbehorende percentages invoerrechten en BTW. Boeken zijn het goedkoopst: de invoerrechten zijn nihil en de BTW is 6 procent (het lage tarief, dat geldt voor eerste levensbehoeften). Rijwielen zijn het duurst, met invoerrechten van 15 procent en een BTW-heffing van 17,5 procent.

Nieuwe regelgeving Zowel in de Verenigde Staten als in de Europese Unie wordt door de autoriteiten intensief nagedacht over manieren waarop de handel via Internet fiscaal kan worden belast. Zeker nu deze vorm van handel zo'n hoge vlucht neemt, is het de regeringen een doorn in het oog dat zoveel potentiële belastinginkomsten aan hun neus voorbij gaan. In de VS geldt echter nog zeker tot 2001 een moratorium op belastingheffing op Internet-handel. Een gezaghebbende commissie heeft onlangs het advies uitgebracht dit moratorium te verlengen tot 2006. In de Europese Unie tracht men tot internationale coördinatie van BTW-tarieven te komen, uit vrees dat bedrijven uitwijken naar landen met de laagste tarieven. Op handel in zogenoemde digitale informatie (bijvoorbeeld databestanden of muziek) wordt ook in de Europese Unie geen belasting geheven.