Amerikaanse musea willen ondersteuning

De belangrijkste Amerikaanse musea hebben hebben woensdag om hulp gevraagd bij hun onderzoek naar werken uit hun collecties die mogelijk zijn geroofd door de nazi's.

,,De last van het onderzoek is werkelijk enorm, maar dit is een nationale prioriteit'', zei Malcolm Rogers, directeur van Museum of Fine Arts in Boston. Hij legde gisteren samen met directeuren van andere vooraanstaande Amerikaanse musea verantwoording af over het onderzoek tegenover de Presidential Advisory Commission on Holocaust Assets over hun pogingen om mogelijk door nazi's gestolen kunst in hun collecties te identificeren.

Eerder deze week publiceerden het Museum of Modern Art (MoMA) en het Metropolitan Museum in New York, het Art Institute van Chicago en het Boston Museum of Fine Arts lijsten op het internet met mogelijk verdachte kunstwerken.

Het Boston Museum plaatste maandag foto's van zeven verdachte kunstwerken op het internet (www.mfa.org.paintings). Het Metropolitan Museum publiceerde een lijst van 393 schilderijen waarvan de herkomst in de jaren 1933-45 niet bekend is. Het gaat onder andere om schilderijen van Degas, Monet en Picasso (www.metmuseum.org).

Het Museum of Modern art, MoMa, plaatste een lijst met 15 werken waarvan de herkomst onderzocht moet worden (www.moma.org).

,,We hebben geen reden om aan te nemen dat deze werken gestolen zijn,'' zei museumdirecteur Lowry, ,,maar we hebben ze geplaatst omdat we niet weten waar ze zich precies bevonden gedurende het nazi-tijdperk.'' Het Art Institute in Chicago (www.artic.edu) publiceerde een internetlijst van meer dan 500 werken. Ook die bevat niet noodzakelijk gestolen werken, verklaarde directeur James N. Wood. ,,Het gaat om kunst waarover we geen informatie hebben over de periode 1933-45.'' De lijst van het Art Institute bevat onder meer werken van Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Marc Chagall en Paul Klee. ,,We hopen dat dit initiatief mensen zal aanmoedigen om met ontbrekende informatie over deze werken naar voren te komen en dat claims erdoor vergemakkelijkt zullen worden'', zei Wood.

De internetpublicaties volgen op een aantal jaren onderzoek door de musea, nadat door internationale rechtszaken over restitutie van gestolen kunst de verdenking was gerezen dat veel Amerikaanse musea nazi-kunst in bezit hadden. In 1998 verklaarden de leden van de Association of Art Museum Directors hun collecties te zullen onderzoeken op mogelijk gestolen kunst, maar tot deze week had geen van de 175 leden van de Associatie enige resultaten gepubliceerd. In 1998 op instigatie van president Clinton ook de Presidential Advisory Commission on Holocaust Assets ingesteld, waaraan de musea gisteren hun bevindingen voorlegden.