Van den Herik trekt zich terug uit Eredivisie NV

Jorien van den Herik treedt af als commissaris van de Eredivisie NV. De voorzitter van Feyenoord is het oneens met drie van de vier overige commissarissen over de exploitatie van de internationale tv-rechten van de eredivisie. Van den Herik is sinds de oprichting van de ENV commissaris namens zijn eigen club en Ajax en PSV.

Alleen president-commissaris Henk Vonhoff was het eens met Van den Herik, maar Hans Herremans (FC Utrecht), Jan Vullings (Willem II) en Hylke Enzerink (De Graafschap) niet. ,,De internationale bieding die de ENV op de wedstrijden van de eredivisie heeft gekregen vonden we onvoldoende en is voor de topclubs aanleiding geweest om zelf initiatieven te ontplooien. Uiteindelijk hebben we die betere financiële mogelijkheid ook daadwerkelijk gevonden'', aldus Van den Herik in de Feyenoord-krant.

De Eredivisie NV werd in maart '97 opgericht. Doel was om een zelfstandige hoogste voetbaldivisie te creëren die commercieel meer inkomsten zou genereren. Eind vorig jaar besloten de achttien eredivisieclubs gezamenlijk over de tv-rechten te onderhandelen. (ANP)