UPC kan bod op SBS intrekken

Als de koers van het aandeel UPC op het huidige lage niveau blijft, mag de kabelaar afzien van de overname van televisiebedrijf SBS. Dat hebben UPC en SBS vanmorgen bekendgemaakt.

UPC bracht vorige maand een bod van ruim 6 miljard gulden uit op televisiebedrijf SBS, dat onder meer de zenders SBS6 en Net5 exploiteert. UPC betaalt de overname in contanten en aandelen. Doordat het aandeel UPC in de tussentijd is gedaald van 76,67 euro tot 46,37 euro, is het bod veel minder waard geworden.

Op grond van de koers op de dag dat de overname werd aangekondigd zouden aandeelhouders omgerekend 190 gulden per aandeel SBS krijgen. In het biedingsbericht garandeert UPC een minimumprijs van 175 gulden. Om dat te halen moet de koers van UPC op 67,70 euro staan, meer dan 20 euro hoger dan vandaag. Aandeelhouders zouden van SBS nu maar 147 gulden per aandeel krijgen.

De twee bedrijven zijn nu overeengekomen dat UPC het bod op SBS mag intrekken, als het aandeel UPC een periode van tien dagen voordat de overname wordt geëffectueerd – vermoedelijk eind mei – gemiddeld onder de 50 euro staat. Als UPC vandaag de balans zou moeten opmaken, zou de overname van SBS dus van de baan zijn.

Om het bod te redden, moet de koers de komende weken flink stijgen.

In een vanochtend uitgegeven verklaring stelt UPC nog altijd van plan te zijn het bod gestand te doen. UPC zegt in dat geval ook vast te houden aan de minimumprijs van 175 gulden per aandeel, desnoods door de ruilverhouding van aandelen SBS en aandelen UPC aan te passen.

Eerder dreigde de overname van televisieproducent Endemol door het Spaanse telecombedrijf Telefónica om dezelfde reden te stranden. Ook de koers van Telefónica is de afgelopen weken fors gedaald. Het bod (in aandelen) van omgerekend ruim 12 miljard gulden op Endemol is daardoor nu nog maar 10 miljard waard.