Totale verwarring over familiereünie Gonzalez

Het valt niet mee een afspraakje tussen vader en zoon Gonzalez te regelen. In de zaak rond de zesjarige Cubaanse schipbreukeling Elián werden gisteren meerdere familiereünies voorgesteld. Tevergeefs, zo bleek.

Het openingsschot was gisteren voor oudoom Lázaro, de huidige voogd van Elián. Hij nodigde vader Juan Miguel Gonzalez uit voor een ontmoeting op een `neutrale plaats' in Florida, ver weg van ,,de starende blikken van Cubaanse diplomaten'. Eerst een gesprek tussen de familie en de vader, daarna, misschien, een ontmoeting van vader en zoon. Wel eiste de oudoom de garantie dat hij Elián weer mee naar huis mag nemen. Het droomscenario van de Gonzalez-clan in Miami is dat de vader tijdens zo'n familie-onderonsje wordt overgehaald politiek asiel aan te vragen. Maar vader Juan Miguel, die vorige week in Washington arriveerde, weigert tot dusver zijn familie te zien.

Even later kwam CNN met de `definitieve versie' van een brief die het ministerie van Justitie zal sturen aan oudoom Lázaro, met de eis dat Elián eind deze week wordt afgeleverd op het vliegveld Opa Locka bij Miami. Als geste zou minister van Justitie Janet Reno vandaag naar Miami reizen voor een persoonlijk gesprek met Lázaro.

Gisteravond volgde weer een nieuwe ontwikkeling. Een trotse Jorge Mas Santos, de leider van invloedrijke anti-Castro groep CANF, kondigde in Washington aan te hebben geregeld dat oudoom Lázaro met Elián naar Washington reist. Eerst zouden de oudoom en de vader onder vier ogen praten, met senator Bob Torricelli, een erkende anti-Castro havik, en Janet Reno in de kamer daarnaast. Daarna kon de vader zijn zoon zien.

Nog geen uur later gooide Lázaro weer roet in het eten. In de voortuin van zijn huisje in Little Havana meldde hij dat ,,Elián niet naar Washington wil reizen'. En daarmee was de kous af. De betogers op straat applaudiseerden.

Daarmee is Justitie weer terug bij de eis dat Elián wordt afgeleverd op het vliegveld. Bedoeling is dat de voorlopige voogdij dan wordt overgedragen aan de vader.