Topcricketer Cronje geeft omkoping toe

`Ons Hansie tog nie', riepen verbijsterde Zuid-Afrikanen. Helaas voor hen, Hansie Cronje, aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse cricketteam gaf gisteren na dagen van speculatie toe dat hij zich door bookmakers liet betalen om verloop van wedstrijden te beïnvloeden.

Het bericht schokte het land, want cricket is de trots van het volk. `Hansie: een natie bedrogen', kopte het Johannesburgse dagblad The Star over de volle breedte van de voorpagina. De cricketbond zette Cronje meteen uit de selectie.

De zaak kwam aan het rollen toen de Indiase politie vorige week vrijdag onthulde een tape in bezit te hebben met een gesprek tussen Cronje en een Indiase bookmaker. De twee overlegden, zo blijkt uit de transcriptie, over het `fixen' van de wedstrijdserie (testmatches) tussen Zuid-Afrika en India, die vorige maand werd gehouden in India. Het hele weekeinde hield Cronje vol dat hij nooit met `bookies' had gesproken en geen wedstrijden verkocht. Zuid-Afrika nam het voor hem op: hoe durfden de Indiërs hun held, een man van onbesproken gedrag, te beschuldigen.

Tot gisteren op een persconferentie in Kaapstad de waarheid werd onthuld. In een verklaring van Cronje, voorgelezen door de minister van sport Ngconde Balfour zei de cricketer dat zijn christelijke geweten was gaan opspelen. ,,En daarom heb ik besloten mijn betrokkenheid bij deze kwestie uit de doeken te doen.'' Cronje biechtte op dat hij begin dit jaar 90.000 rand (ruim 30.000 gulden) kreeg van een Indiase bookmaker in Londen, voorafgaande aan de drielandenserie tussen Zuid-Afrika, Engeland en Zimbabwe. Tijdens de latere tournee van de Zuid-Afrikanen in India benaderde de bookmaker Cronje weer, per telefoon. Dit gesprek kon de Indiase politie afluisteren.

Cronje zei dat hij voor de wedstrijden in India nooit geld heeft ontvangen. De voorzitter van de cricketbond, Ali Bacher, ontsloeg Cronje meteen als aanvoerder van het nationale team – de topcricketers zijn in dienst van de bond – en schortte zijn contract op.

Bacher gelastte een onderzoek naar alle omkooppraktijken in het cricket. Want behalve Cronje zijn ook andere spelers genoemd die mogelijk geld ontvingen uit het gokcircuit. Cronje zei tegenover bookmakers de namen van medespelers te hebben genoemd, maar daar met de bewuste spelers nooit over te hebben gesproken.

De cricketbond kreeg de afgelopen jaren al kritiek van de regering omdat de sport `te blank' zou zijn. De bond was bezig met een wervingsprogramma onder het zwarte en gekleurde bevolkingsdeel. De resultaten van de Protea's, zoals het nationale team heet, lieten echter te wensen over. De vraag is nu: speelde het team bewust onder zijn kunnen, verloren Hansie's jongens wedstrijden met opzet? Het onderzoek naar `die nasionale skande', zoals dagblad Beeld vanmorgen schreef, moet dit uitwijzen.