Top Clinton en Barak is vruchteloos

De top tussen de Amerikaanse president Bill Clinton en de Israelische premier Ehud Barak in Washington heeft het vredesproces tussen Israel, Syrië en de Palestijnen gisteren geen stap verder gebracht.

Met Syrië lijken de kansen op een doorbraak voorlopig verkeken terwijl pas eind deze maand, na het bezoek van de Palestijnse leider Yasser Arafat aan Washington, duidelijk zal worden of er nog een kans is om in mei tot een Israelisch-Palestijnse kaderovereenkomst te komen. Voordat Clinton de Israelische premier met spoed naar Washington ontbood, sprak Barak zich zondag uit voor territoriale continuïteit van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever, met een brugverbinding naar de Gazastrook. Tijdens de wekelijkse regeringszitting zei hij ook dat drie Palestijnse dorpen rond Jeruzalem, waaronder Abu Dis, deel van een Palestijnse staat zullen uitmaken. Het Israelisch-Palestijnse vredesoverleg bevindt zich echter in een kritieke fase wegens ernstige meningsverschillen over de omvang van het door Israel op te geven gebied op de Westelijke Jordaanoever, de kwestie-Jeruzalem en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

Israelische commentatoren nemen aan dat president Clinton, om zijn presidentschap alsnog met een diplomatiek succes in het Midden-Oosten te kunnen afsluiten, de druk op Israel en de Palestijnen zal verzwaren om alsnog snel tot een vredesregeling te komen. In Washington is gisteren ook diepgaand gesproken over de terugtocht van het Israelische leger uit Zuid-Libanon, ook zonder akkoorden met Libanon en Syrië. Clinton steunt dit initiatief van Barak op voorwaarde dat Israel zich inderdaad volledig tot de internationale grens met Libanon terugtrekt en geen militaire posten op Libanees gebied, iets over de grens, handhaaft. Volgens Israelische gegevens is slechts zestig procent van de internationale grens tussen Israel en Libanon precies afgebakend. Een millimeter verschil op de kaart is voor Israel voldoende om zich te verzetten tegen de afbraak van woonwijken in dorpen langs de grens waarvan de helft zich op Libanees gebied zou bevinden.

In Kairo heeft de Palestijnse leider Yasser Arafat opnieuw gezegd dat Barak voor het vredesproces een slechtere Israelische leider is dan diens voorganger Benjamin Netanyahu. De woede van Arafat en de Palestijnen wordt opgewekt door de recordsnelheid waarmee de nederzettingen in bezet gebied zich uitbreiden. Volgens een bericht in de krant Ha'aretz staan thans 7.120 woningen in een reeks van nederzettingen in de steigers. Onder Barak is in de eerste vijf maanden van dit jaar volgens deze krant meer gebouwd dan onder het bewind van Netanyahu.

Vandaag protesteren vredesactivisten tegen verdere uitbreiding van de nederzetting Efrat nabij Bethlehem en tegen het besluit van Barak om snel verder te gaan met het aanleggen van veiligheidswegen voor geïsoleerd liggende nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Uitvoering van de plannen dienaangaande zal ertoe leiden dat er 29 veiligheidswegen met een lengte van 450 kilometer voor de kolonisten worden aangelegd. Dit is niet alleen een ecologische aanslag op dit gebied, ook wordt veel Palestijns landbouwgebied voor de vermeende veiligheid van de kolonisten onteigend. Volgens gegevens van Israelische vredesactivisten is een `veiligheidsweg' per definitie 350 meter breed: 50 meter voor de weg zelf en 150 meter aan weerskanten. Deze veiligheidswegen worden gefinancierd door de VS.

    • Salomon Bouman