Tabaksindustrie Spanje opgelucht

De Spaanse tabaksindustrie is vrijgesproken van een claim van een rookverslaafde wegens toegebrachte schade aan diens gezondheid. Een rechter in Madrid maakte gisteren bekend dat het voormalige staatstabaksbedrijf Tabacalera en het ministerie van economische zaken niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor een ziekte die volgens het slachtoffer zou zijn veroorzaakt door diens tabaksgebruik gedurende de afgelopen dertig jaar. In verband hiermee was een vergoeding van 350 miljoen peseta's (4,6 miljoen gulden) geëist.

Het is de eerste maal dat in Spanje de tabaksindustrie wordt aangeklaagd wegens de gevolgen van het roken. Het betreft een zaak die in oktober 1998 werd aangespannen door José Calderón Crespo, een slachtoffer van een speciaal syndroom waarbij de bloedvaten in toenemende mate worden geblokkeerd. Als gevolg van zijn ziekte moesten bij Calderón beide benen en armen worden geamputeerd.

In zijn beschikking oordeelde de rechter dat er onvoldoende bewijs was geleverd dat het tabaksgebruik de rechtstreekse oorzaak is geweest van de ziekte. Ook werd Tabacalera, dat kort geleden is overgegaan in de Grupo Altadis, vrijgesproken van de beschuldiging van verwijtbare onzorgvuldigheid bij het waarschuwen tegen de gevaren van roken. De uitspraak geldt als een belangrijk precendent in de jurisprudentie in de schadeclaims aan het adres van tabaksproducenten. Altadis toonde zich zeer tevreden en liet weten dat hiermee een duidelijk verschil is aangebracht tussen de continentale Europese rechtspraak en de wijze waarop soortgelijke gevallen in de VS juridisch worden aangepakt.

Van de zijde van de gezondheidsorgansaties werd met teleurstelling gereageerd. Verschillende specialisten op het gebied van hartchirurgie bekritiseerden de uitspraak. Daarbij werd ondermeer gewezen op het feit dat het in dit specifieke geval een vaatziekte betreft die uitsluitend voorkomt bij rokers.