Standaard voor `veilig Internet'

Het Finse Nokia, het Amerikaanse Motorola en het Zweedse Ericsson, die samen ruim de helft van de wereldmarkt voor mobiele telefoons in handen hebben, willen een wereldwijde standaard ontwikkelen die de veiligheid van mobiele transacties op het Internet moet garanderen.

Dat hebben de drie concerns gisteren in een gemeeenschappelijke persverklaring aangekondigd. Consumenten aarzelen nu nog om bijvoorbeeld met hun creditcard te winkelen op het Internet. De nieuwe standaard zou misbruik moeten uitsluiten als consumenten mobiel gaan winkelen op het Internet.

Overigens maakte Motorola gisteren bekend dat zijn winst in het lopende kwartaal lager zal uitvallen dan werd verwacht. De aandelenkoers van Motorola op Wall Street tuimelde, waarbij de koersen van Nokia en Ericcson in de val werden meegesleurd, zij het niet zo ver als die van Motorola.

De drie concerns zullen pas later dit jaar met details komen over de nieuwe standaard. Wel zeiden ze gisteren dat het een open standaard wordt, waarbij ook banken en telecombedrijven zich kunnen aansluiten. Naar verluidt zouden juist deze hebben aangedrongen op zo'n wereldwijde standaard.

Ericsson verwacht dat er in 2004 wereldwijd zo'n 600 miljoen mobiele surfers op het Internet zullen zijn. Mobiele commercie, dus het elektronisch kopen en verkopen van goederen en diensten met behulp van mobiele telefoons waarmee je op het Internet kunt surfen, zal dan ook naar verwachting hard groeien.

De nieuwe standaard moet ook eenvoudige transacties veiligmaken, zoals het betalen per mobiele telefoon van de parkeermeter of de automaat.