Speelpop van 3,5 miljoen

Het ruim zes meter hoge bronzen beeld van een opengewerkt menselijk lichaam, dat de Britse kunstverzamelaar Charles Saatchi vorige maand voor 3,5 miljoen gulden kocht van de Britse kunstenaar Damien Hirst, is niet meer dan een kolossale uitvergroting van een anatomisch speelgoedpopje van Connor, Hirsts vijfjarige zoon.

Dat heeft Hirst (35), 's werelds meest omstreden jonge kunstenaar, bekend van haaien en doorgezaagde koeien in sterk water, deze week toegegeven in een vraaggesprek met het Britse dagblad The Guardian. ,,Ik heb het gewoon gekopiëerd. Het was precies wat ik zocht. Ik denk dat ik er voor vervolgd kan worden. Ik verwacht het eigenlijk'', zei Hirst, die vertelde dat hij de afgelopen vier jaar geen kunst meer kon maken omdat hij door overmatig gebruik van drank en drugs enigszins in de war was geraakt. Vorige maand nog liet hij in de bar van een hotel in Dublin zijn broek zakken en stak een kippenbotje in zijn penis. Een geschokte Ierse barbezoekster nam er aanstoot aan en heeft een aanklacht tegen hem ingediend, dus ook daar komt een rechtszaak van.

Hirst krijgt deze maand voor het eerst sinds 1996 een expositie in Londen, en later ook in New York. Behalve de grote anatomische speelgoedpop, getiteld Hymn, zal hij daar ook ander werk laten zien. Hij heeft twee behandelkamers van gynaecologen in enorme aquariums gezet. In de ene tank zwemmen honderden tropische riviervissen uit Afrika, in de andere zwemmen grote zwarte karpers rond. Hirst: ,,Als je zulke gynaecologische behandelstoelen ziet waar vissen omheen zwemmen denk je meteen: daar is iets aan de hand, daar zit een luchtje aan: there is something fishy going on. [...] Er zit ook een sterk seksueel element in.'' De ondergedompelde behandelkamers heten Lost Love en Love Lost.