Signaal schrapt bij sanering 650 arbeidsplaatsen

Hollandse Signaal Apparaten in Hengelo (defensie-apparatuur) schrapt 650 van de ruim 3.000 banen. Dat heeft de leiding van het bedrijf vanochtend personeel en vakbonden meegedeeld. De eerste 450 banen moeten binnen zes maanden zijn verdwenen, de overige voor eind 2001.

De reorganisatie, waarover op de werkvloer al maanden geruchten de ronde deden, is opgelegd door het Franse moederbedrijf Thomson. De Fransen willen bij Signaal lagere kosten en hogere winst. Vorig jaar al meldde het dochterbedrijf dat de ,,winstgevendheid niet voldeed aan de gestelde normen''.

De herstructurering heeft betrekking op het personeel en op de structuur van de onderneming. De drie kernactiviteiten (Systeemintegratie, Radar & Sensoren, Services & Support) worden ondergebracht in drie business units. ,,Met deze nieuwe structuur hopen we de winstgevendheid en de kostenreductie beter vorm te geven'', aldus een Signaal-woordvoerder vanochtend. Bovendien wil het bedrijf meer doelmatigheid, lagere voorraden en kortere doorlooptijden van zijn producten realiseren. ,,Daarmee verwachten we nog meer te besparen dan met de personeelsreductie.''

Signaal heeft naar eigen zeggen een gevulde orderportefeuille, een goede marktpositie en een nieuwe generatie producten. Dat de winst desondanks achterblijft bij de verwachtingen is volgens het bedrijf te wijten aan veel te hoge kosten. Onderzoek wijst uit dat de markt ,,om een productgeoriënteerde benadering vraagt''. Met het aanpassen van de structuur zou Signaal ook beter aansluiten op de organisatievorm van het moederbedrijf.

De bonden hebben geschokt gereageerd op de plannen van de directie. Volgens FNV Bondgenoten heeft Signaal de problemen aan zichzelf te wijten. De organisatie is jarenlang verwaarloosd, daarom liepen de kosten steeds maar verder op, zo zei een woordvoerder van de bond.

Signaal kan zich in die kritiek niet vinden. Dat is achteraf gepraat, aldus de woordvoerder. ,,We zijn al enkele jaren bezig met kostenbesparingen. Zowel in 1998 als in 1999 zijn kostenreducties doorgevoerd. Tot nu toe helaas onvoldoende.''

Het is nog niet duidelijk waar arbeidsplaatsen verdwijnen. Signaal heeft in Nederland vestigingen in Hengelo, Zoetermeer, Delft, Huizen en Eindhoven, die met de vestigingen in Duitsland vorig jaar een omzet behaalden van 700 miljoen gulden. De directie wacht op advies van de Ondernemingsraad. Dat wordt niet eerder dan in juni verwacht. Daarna zal bekend worden welke functies worden geschrapt.