Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met oud-procureur-generaal J. Remmelink die tien jaar geleden voor het eerst onderzocht hoe vaak euthanasie in Nederland voorkwam. Hij vraagt zich af hoe wenselijk het is om euthanasie uit het strafrecht te halen. TV2, 17.35-18.43u.

Herdenking kamp Westerbork. Fragmenten van de herdenkingsplechtigheid bij het monument worden afgewisseld met gesprekken met voormalige gevangenen in het doorgangskamp Westerbork. Toen de Canadezen op 12 april 1945 Westerbork bevrijdden waren daarvandaan meer dan 100.000 joden en zigeuners afgevoerd naar de vernietigingskampen. TV2, 20.25-21.15u.

Netwerk. Reportage uit de voormalige Servische provincie Krajina waarnaar duizenden Servische vluchtelingen terugkeren. Verder willen de Nederlandse Europarlementariërs de vrijdagvergaderingen van het Europese Parlement bij gebrek aan opkomst schrappen. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Gesprek met de Belgische echtgenote van de Peruaanse presidentskandidaat Alejandro Toledo. Tevens een reportage over de voortdurende verzakkingen in de gemeente Gouda en de vraag of het stadje wel een artikel 12-gemeente kan blijven. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

An unusual kind of medicine. Al jarenlang wordt de alternatieve geneeskunde voor mensen met succes uitgeoefend. In de laatste jaren groeit de belangstelling voor alternatieve geneeskunde bij dieren eveneens. NGC, 19.00-20.00u.

Per saldo. In deze aflevering in de serie over economische ontwikkelingen een portret van Canadese boeren die afhankelijk worden van genetisch gemodificeerde zaden. Ned.3, 20.35-21.05u.

Journeys to the bottom of the sea. Een Amerikaanse avonturier gaat op zoek om de overblijfselen van een Franse vloot op te sporen die in de bedrieglijke wateren voor de Venezolaanse kust 300 jaar geleden is gezonken. Afl.: The lost fleet. BBC2, 22.00-22.50u.

Blinde talenten. Over een aantal muzikaal begaafde studenten die aan het Praags conservatorium voor visueel gehandicapten en slechtzienden gepassioneerd musiceren. De studenten worden gevolgd tijdens het muziek maken, in de bus, de bibliotheek, op de fiets en op hun kamer. Ze vertellen openhartig over hun passie, verdriet en liefde. Ned.1, 22.43-23.45u.

Het derde oog: In de voetsporen van Alexander de Grote. Tweede deel van een serie over veldheer Alexander de Grote. In deze aflevering gaat Alexander naar Perzië waar hij Babylon en de illustere steden Susa en Persepolis verovert. Afl.: De verovering van Perzië. Canvas, 23.20-0.20u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe licht. Gesprek met acteur Ramsy Nasr en de jurist Roan Lamp over de tactieken op televisie van fondsen-wervend Nederland. Ned.3, 19.55-20.35u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met onder anderen Tineke Lodders, CDA-senator en één van de machtigste vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven. RTL4, 23.05-23.45u.

Tussen hemel en aarde. Leraar Frans en schrijver Jan Siebelink praat over de reden van zijn schrijverschap en de dood van zijn vader. Voor Siebelink is het schrijven een methode om de chaos in zijn leven te beheersen. Ned.1, 23.45-0.20u.

AMUSEMENT

Liefde, lust & leven. Eerste deel van een serie waarin liefde en seksualiteit in al hun vormen worden belicht. In elke aflevering praten twee hoofdpersonen, echtparen of stellen over hun liefdesleven. Een seksuoloog geeft commentaar. Net5, 22.40-23.10u.

MUZIEK

Pitch special. De uitreiking van de Edison Classical Music Awards jongstleden 4 april met optredens van mezzosopraan Cecilia Bartoli, Frank Groothof, Mohammed Briouel en Joel Cohen, het Altenberg Tri Wien en bariton Dietrich Fischer Dieskau. Ned.3, 21.05-21.53u.

Klänge zum Untergang der Titanic. Portret van de Engelse filosoof, contrabassist en componist Gavin Bryars, die, nog voor dit thema een hype werd, een muziekstuk over de Titanic schreef. ARD, 23.00-23.45u.

FILM

Cyborg 3: The Recycler (Michel Schroeder, 1994, VS). Anonieme actiefilm over zwangere cyborg. RTL5, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

. The Fisher King (Terry Gilliam, 1991, VS). Zie Film-vooraf. Canvas, 20.55-23.20u.

La rivolta dei sette (Alberto de Martino, 1964, Italië). Routine-spektakelfilm, gesitueerd in het oude Sparta. ARD, 0.50-2.15u., nagesynchroniseerd.

Im Dschungel ist der Teufel los (Harald Reinl, 1982, West-Duitsland). Duits jungle-avontuur waarin toeristen zich met behulp van (gedresseerde) roofdieren gangsters van het lijf houden. Morgen, ARD, 10.30-12.00u.

. Murder, My Sweet / Farewell, My Lovely (Edward Dmytryk, 1944, VS). Trendsettende, expressionistische film noir, naar verhaal van Raymond Chandler, met de tot dan als musicalster bekende Dick Powell als hard-boiled privé-detective Philip Marlowe. Diens cynische commentaar begeleidt het als flashback vertelde verhaal over femme fatale Claire Trevor. Zij is haar juwelen kwijt. Morgen, BBC2, 11.55-13.30u., zwart-wit.

The Enchanted Cottage (John Cromwell, 1945, VS). Sentimenteel liefdessprookje in oorlogstijd. Eenvoudig meisje (Dorothy McGuire) en verminkte man (Robert Young) vinden het geluk bij elkaar in nederige stulp in Nieuw-Engeland. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u., zwart-wit.

The Pleasure of His Company (George Seaton, 1961, VS). Komedie vertoont vooral smakelijk acteren: Fred Astaire bezoekt na 15 jaar afwezigheid ex-vrouw Lilli Palmer en dochter Debbie Reynolds. Morgen, SBS6, 14.25-16.15u., met reclame.