RISOTTO MET RAAPSTELEN

Risotto is een Italiaans rijstgerecht dat gelukkig steeds meer aanhangers krijgt in Nederland. Eindelijk dringt het tot ons door dat lekkere rijst niet altijd droge rijst hoeft te zijn. In de Veneto, een van de belangrijke rijstgebieden van Italië, staan twee variëteiten rijst in hoog aanzien. Carnaroli en Vialone nano, die beide een kleinere korrel hebben dan Arborio-rijst. Carnaroli heeft een enigszins zoete smaak en wordt gebruikt in combinatie met fijne groenten. Vialone nano, heeft een bijna kruidige smaak die goed combineert met sterksmakende ingrediënten. Voornoemde rijstsoorten zijn inmiddels verkrijgbaar bij enkele delicatessenwinkels. Vooralsnog zijn dat: Hein Post Delicatessen in Groningen (050-5250897) en Haren (050-5347397), Mijn Hemel Delicatessen in Hilversum (035-6214787), Smaken Zaak De Jong in Zeist (030-6922465), Enoteca Nederland in Tiel (0344-613736), Vermeyden Delicatessen in Rotterdam (010-4767277) en Lindeman in Amsterdam (020-6236574). Een telefoontje naar de groothandel Bellissima Cucina Italiana (010-4551341) levert nog meer verkooppunten op. De welwillende koker laat die gruwelijke kant-en-klare risotto-mix uit een zakje voor wat hij is en gaat zelf aan de slag. Met de basisbouillon van de gehaaste koker stand by in de ijskast (recept 8 april) heeft hij in 20 min. een uiterst delicate risotto met raapsteeltjes. Bereiding: Verhit de 25 g boter in een hapjespan en smoor daarin op halflaag vuur de sjalot tot hij zacht en geurig is. Fruit dan op halfhoog vuur de rijst mee tot de korrels transparant zijn. Voeg de bouillon toe, breng al roerend aan de kook en laat de rijst in de gesloten pan op laag vuur in 15 minuten bijtgaar worden. Snijd intussen 6 cm van de onderkant van de bosjes raapstelen weg, was de groente, schud het blad droog en snijd de raapstelen in korte stukjes. Roer ze 2 min. voor het einde van de kooktijd door de rijst. Proef op zout. Draai, zodra de rijst bijtgaar is, het vuur uit en roer de resterende boter samen met de parmigiano door de risotto. Serveer direct in voorverwarmde diepe borden.

    • Florine Boucher