Premier van Letland stapt op

Premier Andris Škele van Letland dient vandaag zijn ontslag in. Dat heeft zijn woordvoerder vanochtend laten weten.

Škele trekt de consequenties uit het uiteenvallen van zijn driepartijencoalitie, gisteren. Coalitiegenoot Vaderland en Vrijheid stapte uit de coalitie naar aanleiding van het ontslag van partijlid Vladimirs Makarovs, minister van Economische Zaken, vorige week. Škele stuurde de minister weg naar aanleiding van een conflict over de positie van de chef van het Letse privatiseringsagentschap. De minister had zijn bevoegdheden gekortwiekt. De partij Vaderland en Vrijheid hield vast aan de herbenoeming van de ontslagen Makarovs en het ontslag van de chef van het privatiseringsbureau. Toen Škele bleef weigeren aan die eisen gevolg te geven, liep Vaderland en Vrijheid over naar de oppositie.

De Letse regering verloor daarmee de meerderheid in het parlement, Škele's eigen Volkspartij en de kleinere partij Letse Weg beschikken samen over 45 van de honderd zetels in het parlement. Gisteren zei de premier alsnog op zoek te gaan naar een nieuwe partner voor de coalitie. Vanochtend stapte echter ook de andere partner van de Volkspartij, Letse Weg, met 21 zetels in het parlement, uit de coalitie, waardoor Škele niets anders overbleef dan af te treden. (AFP)