Onbemand tanken leidt tot kleine prijzenoorlog

Het onbemande benzinestation van Tango in Nijmegen lokt reacties uit. Klanten die er niet mee overweg kunnen mopperen, de concurrent biedt benzine met verlies aan.

Hij trekt het tankpistool om de benzinetank eens goed vol te gooien, maar er gebeurt niets. Hoe vaak hij de handel ook indrukt, de meter gaat niet lopen. ,,U moet eerst uw bankpasje invoeren'', zegt de jonge vrouw vriendelijk. ,,Pasje?'', roept de man, ,,kan ik hier dan niet contant betalen?'' Nee, dat kan helaas niet bij het eerste onbemande benzinestation van Tango aan de Haterseweg in Nijmegen.

De man moppert, zijn vrouw begint de jonge vrouw – een medewerkster van Tango – uit te schelden. Volksverlakkerij, dat is het. De jonge vrouw blijft beleefd. ,,Maar mevrouw, u kunt toch gewoon met een pasje betalen?'' Het stel rijdt zonder te tanken weg. ,,Ach ja'', zegt de medewerkster, ,,zulke mensen heb je er ook bij''.

Tango is inmiddels een maand open, maar nog niet iedereen weet hoe hij bij een onbemand pompstation moet tanken. Veel bezoekers zien het instructiebord over het hoofd. En dus wordt de medewerkster, die hier in feite ter promotie van het station staat, bestookt met vragen. Over de volgorde van het tanken, hoe het bankpasje moet worden ingevoerd, welke bankpasjes gebruikt kunnen worden. ,,Er zijn er die er nog niet mee overweg kunnen'', beaamt ze. ,,Maar dat komt wel.''

De prijzen van Tango liggen deze eerste weken een kwartje onder de gewone marktprijzen. Euro loodvrij kost er 2,24 gulden, diesel 1,48 per liter. Na zondag, wanneer de openingsactie achter de rug is, wordt benzine – blijvend – zeventien cent en diesel dertien cent goedkoper dan normaal. Het benzinestation in Nijmegen werd eind maart geopend – en sindsdien loopt het storm bij de vier pompen.

De komst van Tango heeft gezorgd voor een kleine prijzenoorlog in de buurt van het station. Avia heeft een eigen pompstation op vijfhonderd meter. De prijzen liggen op hetzelfde niveau. Actieprijzen!, bloklettert een reclamebord. ,,We zijn direct meegegaan. We wilden hoe dan ook onze vaste klanten houden'', zegt districtsleider E. Gloudemans van Avia. Mede als gevolg van zijn ingrijpen heeft Avia nog geen klanten verloren. Maar, zo moet Gloudemans toegeven, dit kan zo niet doorgaan. Avia verkoopt nu brandstof met verlies. ,,We zullen ons beraden. Ik weet nog niet of ik maandag met de prijzen van Tango meega.''

Gloudemans vindt het een ,,verloedering van de maatschappij'', die onbemande benzinestations. ,,Wij proberen mensen aan het werk te houden. Dat gaat zo niet lukken.'' Niet dat hij zich grote zorgen zegt te maken. ,,Wij bieden service, hebben een wasstraat, verhuren aanhangers – ik hoop dat de mensen daarvoor blijven komen.''

Commercieel manager J. de Bruin van Tango verbaast zich over de actieprijzen van Avia. ,,Dat kunnen ze toch niet volhouden? Dit kost ze geld. En wij blijven hier echt, hoor. Of doen ze het om ons te pesten? Accepteren ze een jaar lang verliezen?''

Tango verwacht binnen een paar jaar honderd benzinepompen te hebben. Onbemand, omdat op die manier de prijs van de brandstof fors omlaag kan. ,,Met onze lagere prijzen zitten we op vergelijkbare marges als onze concurrenten met een bemand station'', aldus De Bruin. Het kan goedkoper, niet alleen omdat er geen personeel bij de pomp staat, maar ook omdat bij Tango niet met contant geld kan worden betaald en er geen spaarsysteem is. ,,Bij ons geen zegels of bonuspunten, maar goedkopere brandstof'', zegt De Bruin.

Het oudere echtpaar Van Vliet uit Tiel is er speciaal voor omgereden. Niet vanuit Tiel, maar vanuit de Nijmeegse binnenstad, waar het echtpaar heeft gewinkeld. ,,Mijn vrouw zei: laten we even tanken bij Tango'', zeg meneer Van Vliet. Een vrouw uit de Nijmeegse wijk Dukenburg is dik tevreden met de prijs. ,,Anders reed ik naar Duitsland om te tanken, nu kan ik hier bijna net zo goedkoop tanken. Dit is voor mij veel gemakkelijker.''

Tango opent volgende maand een benzinestation in Beinsdorp, bij Hillegom. De Bruin: ,,Dit jaar hopen we uit te komen op tien stations. Hier is zeer zeker een goede markt voor.''

    • André Ritsema