Oerol Festival

Het jaarlijkse theaterfestival Oerol op Terschelling opent deze zomer op 16 juni met Kronos Cortège, een voorstelling die zich afspeelt bij paal acht aan het Noordzeestrand. De beide Franse groepen Generik Vapeur en Compagnie Serge Noyelle maakten deze productie eerder voor de havenstad Marseille. Kronos Cortège gaat over de tijd, het tijdsverloop, de klok des tijds.

Oerol 2000 heeft dit jaar tot thema `Als het tij keert', waar de openingsvoorstelling bij aansluit. Verder in de programmering staat het uit het Engelse Wales afkomstige gezelschap Brith Gof, dat deze zomer aan een driejarig project begint. De internationale theatermakers die deze groep vormen, maken een multi-media installatie over het telkens veranderende landschap van Terschelling. De artistieke verantwoordelijkheid ligt bij regisseur Cliff McLucas van Brith Gof en Joop Mulder, initiatiefnemer van het Oerolfestival.

Ook de beeldende kunst is vertegenwoordigd. Fotograaf Fred Ros maakte vanuit een helikopter met een speciale lens foto's van Terschelling, waarop het eiland staat afgebeeld als het enige eiland op deze aardbol.

Kunstenares Jack Breed bezocht zeven winters lang zeven geïsoleerde en barre plekken overal op de wereld. Zij hield daarvan een reisdagboek bij, aangevuld met schilderijen en tekeningen. Het Oerol Festival 2000 duurt tot en met 25 juni.