Newconomy goedkoper naar de beurs

Investeringsmaatschappij Newconomy van Maurice de Hond gaat over ruim een week naar de Amsterdamse beurs Euro.NM tegen een waardering die ongeveer een kwart lager ligt dan eerder de bedoeling was.

Dat is gisteren bekendgemaakt. Newconomy stelde vorige week de beursgang uit. Dat gebeurde uit angst dat beleggers die in principe interesse hadden voor aandelen in het bedrijf op het laatste moment zouden afhaken, omdat het beursklimaat voor technologiefondsen verslechtert. Vanmorgen boekte deze sector op de Amsterdamse beurs enig herstel.

,,In overleg met de AEX'' heeft Newconomy enkele aanpassingen doorgevoerd in het vanmorgen gepubliceerde voorlopige prospectus met informatie over de beursgang en het bedrijf. Zo hebben twee mede-oprichters, waaronder participatiemaatschappij Nesbic (huidig belang in Newconomy 16,8 procent), zich verplicht hun aandelen tot ten minste twaalf maanden na de beursgang vast te houden in plaats van een half jaar. Mede-oprichter L. Mossel mag zijn belang van 2,3 procent wel verkopen, omdat hij niet meer actief is bij Newconomy en een ,,aantoonbaar'' conflict heeft met het management van het bedrijf.

De aandelen Newconomy zullen worden aangeboden voor tussen 10 en 11,50 euro. Met een emissie van minimaal 6 miljoen aandelen hoopt Newconomy tussen 60 en 80 miljoen euro op te halen. Hiervan zal 33 miljoen euro gebruikt worden om een lening terug te betalen die is afgesloten om met name de uitbreiding te financieren van het belang van Newconomy in Internetaanbieder Wish. Via ABN Amro kunnen nog eens 0,9 miljoen extra aandelen worden uitgegeven, de zogeheten greenshoe.

Het aanvankelijke doel van Newconomy was een emissie ter waarde van 75 tot 100 miljoen euro. Van de nieuw uit te geven aandelen gaat ten minste een kleine 40 procent naar verzekeraars Aegon en Delta Lloyd, die na de beursgang een belang in Newconomy krijgen van respectievelijk 5,5 en 5,01 procent. Een particuliere investeerder die zich eerder ook voor ongeveer 5 procent had gecommitteerd neemt een kleiner belang. Tegen de huidige voorwaarden is Newconomy maximaal iets meer dan 300 miljoen euro waard. Dat was 400 miljoen.