`Klokkenluiders' bellen meldlijn van FNV

De eerste avond van de meldlijn voor `klokkenluiders' heeft de FNV bijna vijftig telefoontjes opgeleverd. De vakcentrale wil de ervaringen horen van werknemers die een misstand binnen het bedrijf aan de grote klok hebben gehangen.

Zo belde een monteur bij een vuilophaaldienst die met zijn geweten in de knel kwam. Een FNV-voorlichter: ,,Van zijn meerdere kreeg de monteur te verstaan dat hij ook de vuilnisauto's met slechte remmen maar de weg moest opsturen. Die monteur is ten slotte uit zichzelf opgestapt.''

Ook kreeg de vakcentrale een ambtenaar aan de lijn die van zijn chef opdracht kreeg meer personeel op de loonlijst te zetten dan het werkelijke aantal. ,,Het verschil stak de chef in zijn zak. De ambtenaar heeft de praktijken van zijn superieur aangekaart, maar werd daarna ontslagen.''

Ook werknemers die misstanden binnen een bedrijf niet aan de kaak hebben durven stellen kunnen de meldlijn bellen.

Klokkenluiders die geen steun van hun meerdere of collega's kregen kunnen ook bij de meldlijn terecht. (ANP)