Kamer roept Korthals op het matje over cellen

De vaste commissie voor Justitie wil volgende week een spoedoverleg met minister Korthals (Justitie) over het vroegtijdig naar huis sturen van gedetineerden. De Kamer toonde zich vorige week al onaangenaam verrast, toen bekend werd dat gevangenen voor het volledig uitzitten van hun straf naar huis worden gestuurd.

Afgelopen vrijdag stuurde de minister een brief aan de Kamer waarin hij uitlegt dat er sprake is van een `piekaanbod' van gedetineerden, maar recente berichten uit de penitentiaire inrichtingen Noordsingel in Rotterdam stellen de Kamer allerminst gerust.

D66-woordvoerder Dittrich vanochtend: ,,Ik heb me zojuist op de hoogte gesteld van de situatie in Rotterdam. Daar blijken gedetineerden tussen achttien en vijfentwintig dagen voor het aflopen van hun straf naar huis te worden gestuurd, terwijl er cellen leeg staan en het personeel toereikend is. De directie krijgt de verzoeken voor heenzending gewoon van het ministerie. Ik vind dat onbegrijpelijk en onacceptabel.''

Minister Korthals betichtte Dittrich gisteren nog van het gebruik van `grote woorden' bij zijn kwalificatie `onaanvaardbaar'. Korthals: ,,Laat hem dat in de Tweede Kamer maar zeggen.'' Volgens de bewindsman moet Dittrich bekend zijn met het feit dat gedetineerden soms eerder worden weggestuurd. Het openbaar ministerie kan dit doen met een marge van nul tot zestig dagen.

Dittrich zegt inderdaad van die richtlijn op de hoogte te zijn. ,,Maar die richtlijn is volledig achterhaald of - zo men wil uitgewerkt - op het moment dat de minister bekend maakt dat er een overschat aan cellen is. En dat heeft hij eind vorig jaar bij de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer nog eens herhaald. Ik ga er dus van uit dat veroordeelden hun straf uitzitten. De Hoge Raad heeft een en ander maal bepaald dat aan rechterlijke vonnissen niet door Justitie mag worden gemorreld,'' aldus Dittrich.

Korthals zei vorige week in de Kamer dat het om enkele gedetineerden ging, die enkele dagen tot hooguit een week te vroeg naar huis gaan. In zijn brief is sprake van 213 gevangenen, die gemiddeld vijf dagen eerder zijn weggestuurd. Korthals wil dat opvangen met elektronisch huisarrest.