Iran onderschept olie Irak in nieuw beleid

Iran heeft de afgelopen tien dagen in de Iraanse territoriale wateren in totaal twaalf tankschepen opgebracht die gesmokkelde Iraakse olie zouden vervoeren. Dat is een spectaculaire ommezwaai in de Iraanse politiek. De Verenigde Staten, die in de Golf helpen toezien op naleving van het handelsembargo tegen Irak, beschuldigen Iran er al jaren van de smokkel te gedogen in ruil voor steekpenningen.

Een eerste schip, de onder Hondurese vlag varende Al-Masru, werd 1 april onderschept door de marine van de paramilitaire Revolutionaire Garde, de Pasdaran, en een tweede, de Panamese Ramim al-Khaleej, op 9 april. Gisteren en eergisteren werden nog eens tien tankers aangehouden, aldus de commandant van de marinebasis van de Pasdaran in de havenstad Bandar Abbas, generaal Issa Golverdi. Deze tien schepen vervoerden in totaal 45.000 ton olie. Golverdi zei dat de Pasdaran hun patrouilles zullen voortzetten ,,om te verhinderen dat gesmokkelde olie wordt vervoerd'' door Iraanse wateren.

De nieuwe Iraanse opstelling zou onderdeel kunnen zijn van het normalisatieproces met de Verenigde Staten dat heel langzaam voortgaat. De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, sprak maandag al van ,,een heel goed signaal voor alle betrokken partijen'' als het nieuwe Iraanse beleid doorzet.

Aan de andere kant zou de actie tegen de tankers bedoeld kunnen zijn als vergelding voor de doorgaande Iraakse steun voor de Iraanse gewapende oppositie, de Mujahedeen-Khalq, die vanuit bases in Irak opereert. De Iraakse zaakgelastigde in Teheran, zei gisteren hoe dan ook dat Iran ,,het spel van de Amerikanen speelt''. De Iraanse actie doet minister Cohen plezier, zei hij, ,,en wij betreuren dat''.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is er nog nooit zoveel Iraakse olie door de Golf naar buiten gesmokkeld als nu het geval is, kennelijk in reactie op de hoge olieprijzen. Geschat wordt dat de opbrengst tussen de 500 miljoen en 1 miljard dollar ligt. Irak mag onder het olie-voor-voedselprogramma met de Verenigde Naties olie exporteren om voedsel en medicijnen te kopen, maar dit programma staat onder scherpe controle van de VN. (AFP, AP)