Internationaal

LONDEN

Beleggers in Londen waren vanmorgen optimistisch gestemd. Een tweede daling op rij van de Amerikaanse Nasdaqindex kon het sentiment dit keer niet drukken. De FTSE-index kon 0,6 procent bijboeken op 6.417 punten. Telecomgigant Vodafone AirTouch nam bijna de helft van de stijging van de beursbarometer voor zijn rekening.

FRANKFURT

De Duitse beurs kende vanmorgen eveneens een opleving na de verliezen van gisteren. Vooral de technologiefondsen waren in trek. Beleggers hoopten op een koopje na de forse koersdalingen van gisteren. De DAX-index profiteerde van de plotselinge kooplust en was 7,3 procent hoger op 7.498 punten.

PARIJS

De Parijse effectenhandel bleef vanmorgen aanvankelijk achter bij de overige belangrijke Europese beurzen en dook als enige in de rode cijfers. De CAC-40 opende nog wel hoger, maar in de loop van de ochtend sloeg het optimisme om in angst voor opnieuw een daling van de Nasdaq. De CAC-40 wist zich echter te herstellen en stond tegen het middaguur met een winst van 0,4 procent op een totaal van 6.286 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio heeft vanmorgen een behoorlijke winst geboekt. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 311 punten (1,5 procent) tot 20.833 punten. De stijging was vooral te danken aan aankopen van aandelen van conjunctuurgevoelige fondsen door institutionele beleggers. Ook in Hongkong gingen de koersen omhoog. De Hang-Sengindex boekte een winst van 0,54 procent. De beurs in Zuid-Korea sloot met een verlies van 2,1 procent en in Australië eindigde de koersindex 0,7 procent lager.

NEW YORK

Een winstwaarschuwing van Motorola, producent van chips en mobiele telefoons, heeft gisteren opnieuw een verkoopgolf onder de hightechfondsen teweeggebracht. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq verloor uiteindelijk 3,16 procent en sloot op 4.056 punten. Het Dow-Jonesgemiddelde steeg 101 punten (0,9 procent) tot 11.287 punten. De winstwaarschuwing van Motorola kwam als een verrassing. Het concern liet weten onder druk van de concurrentie de winstmarge van 10 procent op zijn mobiele telefoons in het tweede halfjaar niet te kunnen handhaven. Het aandeel kalfde van ruim 150 dollar af naar 123 dollar, een verlies van meer dan 18 procent. Cisco verloor 3,5 procent, Oracle werd 6,2 procent goedkoper, terwijl Advanced Micro Devices 9,5 procent in de min sloot. De Internetfondsen Yahoo!, Linux, eGain, Red Hat, DoubleClick en MP3.com leverden ook flink in.