Geena Davis

Een van de langste en slimste Amerikaanse filmsterren, Geena Davis, werd net niet geselecteerd voor het Amerikaanse boogschuttersteam voor de Olympische Spelen, maar haalde wel haar grootste hit tot nu toe met Stuart Little, waarin ze de adoptiemoeder van een muis speelt.

Het mild-feministische imago van Geena Davis wordt misschien veroorzaakt door films als de roadmovie Thelma and Louise (Ridley Scott, 1991) of het portret van een vrouwelijk honkbalteam in de Tweede Wereldoorlog, A League of Their Own (Penny Marshall, 1992). Ook het feit dat ze lid is van de slimme-mensenclub MENSA en vloeiend Zweeds spreekt, bevestigt de positie van Virginia Elizabeth Davis (Wareham, Massachusetts, 21 januari 1957) als buitenbeentje, die ze al verwierf als het langste meisje (1m80) van de middelbare school. Na een korte carrière als model werd ze ontdekt door regisseur Sydney Pollack, die haar een klein rolletje gaf als de kleedkamergenote van Dustin Hoffman in Tootsie (1982).

Zelf omschrijft Davis haar type als dat van de gewone vrouw die in ongewone omstandigheden terechtkomt: het bizarre hiernamaals in Tim Burtons Beetlejuice, als minnares van een mutant (haar ex Jeff Goldblum) in The Fly (David Cronenberg, 1982) of als de adoptiemoeder van een pratende muis in Stuart Little (1999).

In achttien jaar maakte Davis slechts zestien films, waarvan de voorlaatste twee, beide onder regie van haar derde echtgenoot, de Fin Renny Harlin, bijna een genadeslag toebrachten aan haar carrière. De flop van de piratenfilm Cutthroat Island (1995) werd enigszins gecompenseerd door het relatieve succes van The Long Kiss Goodnight (1996), maar die film zal Davis vooral onthouden omdat ze bij de opnamen een nieuwe vaardigheid verwierf: vorig jaar werd ze bijna geselecteerd voor het Olympische vrouwenboogschuttersteam.

De slungelige en nuchtere charme van Geena Davis kwam het best tot zijn recht in de rol waar ze in 1989 een Oscar voor won. Als excentrieke hondentrainster bestrijdt ze met succes de emotionele verkramping van William Hurt in The Accidental Tourist (Lawrence Kasdan, 1988). Volgens geruchten speelt Davis binnenkort in de sitcom Lost & Found, waarin ze als carrièrevrouw verliefd wordt op een weduwnaar met twee kinderen. Kennelijk wordt een sterke vrouw toch vooral ontwapenend gevonden als ze een mannenpantser weet te doorboren.

    • Hans Beerekamp