DOELGROEP: ALLOCHTONEN

,,Een nieuws- en opinieblad'' noemt eigenaar Mehmet Okur zijn maandkrant Ikibinbir (2001). Menige Turk in Nederland vindt het te veel eer voor het 24 pagina's tellende blad, dat elke derde week van de maand deels als bijlage bij de Benelux-editie van de Turkse krant Hürriyet wordt verspreid. Van de 15.000 exemplaren die door Hürriyet in Frankfurt worden gedrukt, wordt de helft bij de Turkse krant gestoken en in Nederland en in België gedistribueerd; de andere helft wordt in Nederland door eigenaar Okur zelf verspreid. ,,We proberen zoveel mogelijk op plekken te liggen waar Turken zijn te vinden, zoals consulaten en Turkse banken'', aldus Okur.

Ikibinbir heeft het tabloidformaat van Spits en Metro, de Nederlandse kranten die 's morgens gratis op de NS-stations worden uitgedeeld. De inhoud van het grotendeels Turkstalige blad, dat eveneens gratis is, is een mengeling van opiniestukken, veel aandacht voor cultuur, knipsels uit Nederlandse kranten en twee pagina's met tekeningen en gedichten van en voor kinderen.

,,De Turkse kranten hebben totaal geen interesse in de Turkse gemeenschap in Nederland. En in Nederland zendt alleen Radio 5 een Turkstalig nieuwsprogramma uit'', zegt Okur. Uit boosheid hierover startte de Turkse zakenman, die al 22 jaar in Nederland woont, twee jaar geleden zijn eigen krant. ,,De Turkse gemeenschap heeft dringend meer nieuwsbronnen nodig om geïnformeerd te worden over zaken in Nederland.''

De grote wens van Okur is dat Ikibinbir op termijn als maandelijkse bijlage van een Nederlandse krant zal verschijnen. De noodzaak daartoe is groot omdat het contract met Hürriyet (voor het drukken en deels verspreiden) als gevolg van een concernwijziging van Hürriyet in Turkije, inmiddels is opgezegd. Ikibinbir wordt vanaf deze maand in Rotterdam gedrukt en door Okur zelf verspreid. Een andere wens is uiteindelijk nog slechts 50 procent van de redactionele inhoud in het Turks aan te bieden.

(Tekst Froukje Santing)

    • Froukje Santing