Degradatiekandidaat NEC bereikt bekerfinale

NEC-trainer Ron de Groot hoopt dat Vitesse zich vanavond ten koste van Roda JC plaatst voor de finale van de KNVB-beker. Het duel op 21 mei in De Kuip wordt dan een Gelderse stammenstrijd. De Groot, die zijn team gisteravond AZ op eigen grondgebied zag verslaan na het nemen van strafschoppen, weet als Nijmegenaar maar al te goed hoe fel de rivaliteit is tussen Nijmegen en Arnhem. ,,Voor onze supporters zou dit de mooiste finale zijn. Een confrontatie met Vitesse heeft ook voor het elftal iets extra's. Al hoef ik straks natuurlijk geen enkele speler te motiveren.''

NEC stond eerder driemaal in de finale, in 1973 tegen NAC, in '88 tegen Ajax en in '94 tegen Feyenoord, maar steeds zonder succes.

De Groot zag de triomf in de Alkmaarder Hout niet als een persoonlijke genoegdoening. De assistent-trainer, die eerder dit seizoen de eindverantwoordelijkheid overnam van Jimmy Calderwood, moet deze zomer al weer een stap terugdoen voor Johan Neeskens. Door het bestuur van NEC werd hij gewogen en te licht bevonden voor het grote werk. De Groot: ,,Daar heb ik vanavond geen moment bij stilgestaan. Zo'n prestatie lever je met het hele team.''

Anderzijds beseft De Groot dat dit seizoen nog een bizar verloop kan krijgen. NEC balanceert als nummer vijftien in de eredivisie op de rand van de afgrond en zal alle zeilen moeten bijzetten om de nacompetitie te ontlopen. ,,We maken kans op Europees voetbal, maar kunnen tegelijkertijd degraderen'', constateerde De Groot. ,,Winst en verlies liggen dicht bij elkaar in de sport. We mogen niet lang nagenieten van deze avond.''

Beide teams speelden in De Hout met drie spitsen. In het competitieduel tussen de twee clubs had De Groot geleerd dat zijn elftal het AZ moeilijk kon maken door de Alkmaarse ploeg zo min mogelijk ruimte te gunnen. Om die reden liet hij de verdediging met slechts drie echte verdedigers opereren. AZ, dat in de competitie acht plaatsen hoger staat dan NEC en al enkele weken onder zijn niveau speelt, voetbalde daardoor slordig en leed veel balverlies. NEC, met veel routiniers in de ploeg, hield zich dan ook eenvoudig staande tegen het weinig effectieve aanvalsspel van de Noord-Hollanders.

De toekomstige ploeg van Johan Neeskens nam zelfs in de tweede helft een voorsprong. Renfurm ontweek op de linkervleugel een sliding van Mans en bracht de bal in het strafschopgebied. De Gier schoot feilloos in. AZ-trainer Van der Lem: ,,Ik vind dat je alleen een sliding moet maken als je zeker weet dat je de bal raakt. Mans heeft hier van geleerd. Al kwam dat doelpunt uit de lucht vallen.'' AZ kreeg weer hoop toen Perez, noodgedwongen linkerspits omdat Huiberts geblesseerd was, na een combinatie met Mans gelijkmaakte.

NEC was rijp voor de slacht. De Gier en Pothuizen verlieten geblesseerd het veld, Janssen speelde met een kuitblessure door maar desondanks bleef NEC overeind tot de laatste minuut van de verlenging.

Strafschoppen moesten de beslissing brengen in een kwalitatief armoedige, maar spannende halve finale. Van der Lem had zijn spelers een dag eerder nog laten trainen op het nemen van penalty's. Bosman, Wijker en Opdam misten toen allen. Het bleek een voorbode van groter onheil. Op het lijstje van de AZ-trainer prijkten de namen van Bosman en Perez maar zij hadden al geblesseerd het veld verlaten. Van der Lem zocht onder zijn spelers naar vervangers, maar dat was geen eenvoudige klus. Aanvoerder Wijker leek voor de eerste serie zijn verantwoordelijkheid uit de weg te gaan, evenals El Hadrioui. Boussatta, die een dramatische avond kende en nauwelijks een duel had gewonnen van zijn directe tegenstander Leiwakabessy, meldde zich wél. Kennelijk wilde hij revanche nemen op zichzelf en op NEC-supporters die hem de hele wedstrijd hadden uitgescholden. Het werd echter nog erger voor de Marokkaanse Amsterdammer die zo graag met het Nederlands elftal aan het EK wil deelnemen. Nadat Fertout de bal al hoog over het doel had getrapt, schoot Boussatta de tweede strafschop van AZ te zacht in en doelman Roorda stopte de bal. Arts, Collen, Schultz en Hesp schoten NEC naar de finale. Voor de vierde keer in het bekertoernooi werd AZ na strafschoppen uitgeschakeld.

Boussatta had de wedstrijd in deze hopeloze vorm eigenlijk niet mogen uitspelen. Dat hij nog een strafschop mocht nemen was vragen om problemen. Van der Lem deelde deze opvatting over zijn rechtsbuiten niet. ,,Dries is lang geblesseerd geweest en heeft hard gewerkt om terug te komen. Ik heb overwogen om hem te vervangen, maar ik bleef hopen op een goede voorzet van zijn voet. Die strafschop schoot hij slecht in. Dat gold ook voor Fertout die vijftig interlands met het Marokkaans elftal heeft gespeeld. De spelers die vanavond misten, schoten ze er op de training wél in. Misschien heb je zoals NEC routiniers nodig om onder spanning zo'n klus tot een goed einde te brengen.''

Die theorie ging vorig seizoen bij NEC niet op. Trainer De Groot: ,,Toen werden we door FC Utrecht uitgeschakeld omdat Latuheru, Janssen en Hesp vanaf elf meter misten. We hebben deze week ook even getraind op strafschoppen. Maar meer dan de helft schoot over en naast.''

    • Erik Oudshoorn