Damrak legt daling Nasdaq naast zich neer

Op het Damrak gingen de koersen van de hoofdfondsen vanmorgen over een breed front omhoog. Slechts vijf ervan wist niet van het optimisme op de beursvloer te profiteren.

De Amsterdamse effectenbeurs trok zich opvallend weinig aan van de zoveelste teruggang van de Amerikaanse technologiefondsen. Beleggers op het Damrak trokken een lange neus naar de Nasdaq, die gisteren met ruim 3 procent naar beneden ging. Zij stortten zich, op zoek naar een koopje, massaal op de hightech-aandelen. Vooral Philips wist van de kooplust te profiteren.

Op het overwegend positief gestemde Damrak viel KPN lelijk uit de toon. Het aandeel van de telecomgigant leek zich bij opening van de beurs nog niets aan te trekken van de teruggang van branchegenoot Motorola, die gisteren door een winstwaarschuwing een verkoopgolf onder hightechfondsen op Wall Street teweegbracht, en opende bijna 2 procent hoger. Daarna trad een kentering op. Tegen het middaguur stond het aandeel op een koers van 111,80 euro, een verlies van 0,9 procent. Andere verliezers waren uitgever VNU, Shell, handelshuis Hagemeyer en Ahold.

In tegenstelling tot KPN kon Philips de koerswinst wel vasthouden. Het aandeel van het Amsterdamse elektronicaconcern dikte ruim 2 procent aan op een koers van 170,40 euro. Getronics boekte een winst van eveneens ruim 2 procent op een koers van 71,45 euro. Chipmachinefabrikant ASM Lithography moest de winst van bijna 1 procent in de loop van de ochtend weer geheel inleveren. Het aandeel bleef staan op de slotkoers van gisteren van 124 euro.

Het AEX-gemiddelde steeg vanmorgen met 0,8 procent naar een totaal van 666 punten. Verrassend was de sterke opkomst van Akzo Nobel. Het chemieconcern profiteerde van een koopadvies voor de farmaceutische sector van een groot Amerikaans effectenkantoor. Akzo nestelde zich aan kop van het peloton stijgers met een winst van ruim 5 procent op 46,80 euro.

Unilever kondigde aan de Amerikaanse producent van voedingsmiddelen en gezondheidssnacks SlimFast over te nemen voor een bedrag van 5,3 miljard gulden. SlimFast is de grootste fabrikant van voedingssupplementen en middelen voor gewichtscontrole in de Verenigde Staten. SlimFast produceert onder meer maaltijdvervangende repen en poeders om shakes van te maken. Het bedrijf behaalde vorig jaar een omzet van 1,4 miljard gulden en een winst van 287,5 miljoen gulden. Het aandeel Unilever mocht bijna 1 procent bijschrijven op een koers van 52 euro.

Door de recente koersval van het aandeel UPC is de overname van SBS onder druk komen te staan. Op 9 maart beloofde het kabelbedrijf 6,4 miljard gulden in aandelen neer te tellen voor SBS. Het aandeel UPC was toen nog ruim 76 euro waard. UPC noteerde vanmorgen 46,16 euro, een bescheiden winst van 0,7 procent.