Brussel bekijkt scheepsbouw

De Europese Commissie stemt in met het verlengen van financiële steun van de regering aan de Nederlandse scheepsbouw. Het gaat daarbij om een bedrag van 130 miljoen gulden. De commissie heeft evenmin bezwaar tegen het vervangen van exportkredietsubsidies door rechtstreekse steun aan exporterende scheepswerven. Daarmee is een bedrag van 40 miljoen gulden gemoeid. Volgens de commissie worden bij beide regelingen de voorgeschreven steunplafonds voor de scheepsbouw niet overschreden.

Tevens werd bekendgemaakt dat de Europese Commissie afspraken heeft gemaakt met Zuid-Korea om de scheepsbouw in het Zuid-Oostaziatische land drastisch te saneren. De scheepsbouw in Zuid-Korea is in een crisis terecht gekomen en sleept andere landen mee aangezien Zuid-Korea tegen dumpprijzen schepen bouwt. Driekwart van de `grote scheepsbouw' in de wereld, waaronder supertankers en grote bulkschepen, vindt plaats in Zuid-Korea. De werven worden financieel ondersteund door de overheid in Zuid-Korea. Het gevolg is dat veel grote Europese werven daardoor zonder orders zitten