Botsende politica op pumps

Haar opkomst is iedere keer wervelend. Ze stormt zo ongeveer dwars door het televisiescherm heen de huiskamer binnen. In een strak mantelpakje en op modieuze pumps holt ze elke aflevering haar politieke idealen achterna.

Wie haar nog niet niet kent, kan haar de komende zes weken bewonderen. Ze maakt carrière aan het Binnenhof, maar wel op een heel aparte manier. Wie is die vrouw, vraagt u zich af. Van welke partij is ze? En waarom kent u haar eigenlijk nog niet?

Eva van Tuyll is een vrouw uit één stuk: ze is onconventioneel, een tikkeltje ongedisciplineerd en nog mooi ook. In haar kokette mantelpakjes heeft ze iets van Tineke Netelenbos, in haar tomeloosheid lijkt ze op de dagboek-politica Marjet van Zuijlen en met haar scherpe tong doet ze onwillekeurig denken aan de vroegere VVD-coryfee Haya van Someren. Kortom, het gedroomde Kamerlid.

Eva van Tuyll is zes weken lang de hoofpersoon van een Vara-serie over politiek. Getverderrie, denkt u misschien, politiek, maar dat valt reuze mee. Oh oh, Den Haag is een comedy over het politieke bedrijf, die werkelijk het aanzien waard is.

Wat ziet u? De aandoenlijke worstelingen van een zeer menselijke politica, die voortdurend botst met de politieke cultuur waarin ze moet opereren en die verstrikt raakt in de dilemma's waar een moderne volksvertegenwoordiger tegenaan loopt.

Wat te denken van een politica die een handtastelijke asielzoeker een tik uitdeelt omdat ze niet gecharmeerd is van zijn opdringerigheid. Het televisiejournaal opent ermee, haar fractieleider is laaiend en zelf vraagt ze zich in huiselijke kring doodongelukkig af of ze het anders had moeten doen. Maar het kwaad is al geschied: in de polls streeft ze Wim Kok in populariteit voorbij.

Via Eva van Tuyll zie je de trucs, de opzetjes en de misleidingen van het politieke bedrijf. Via Eva van Tuyll zie je de zwakheden en de ego's van politici. En via Eva van Tuyll zie je waar idealen in de praktijk van alle dag ten onder gaan.

Valt daar om te lachen? Absoluut. Scenarioschrijver Jan Blokker heeft met een sterk inlevingsvermogen en een scherpe blik prachtige situaties neergezet. Wat hem voor ogen stond was het maken van een serie waar hij zelf ,,met plezier naar zou kijken''. De toon is die van betrokken cynisme. Wie geniet van zijn columns over politiek in de Volkskrant is als kijker zo verkocht. De Vara zet de serie neer als een ,,politiek incorrecte serie''. Dat is vanuit het gedachtegoed van de voormalige arbeidersomroep misschien te verklaren, maar overigens een tikkeltje overdreven. De makers - scenarioschrijver Blokker en regiseur Peter de Baan - afficheren hun productie als satire. Ook dat is enigszins zwaar aangezet.

Oh oh Den Haag is vooral een comedy. Een alleszins geslaagde comedy. Laat u meevoeren naar het Binnenhof en verbaas u over wat zich daar achter die gecapitonneerde deuren, in die smalle gangetjes te midden van zoveel ambitie allemaal afspeelt. U zult er minstens geamuseerd om moeten glimlachen.

Oh oh Den Haag, donderdag, Ned.3, 20.55-21.20u.

    • Kees van der Malen