Besluit Turkse fans uitgesteld

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft het besluit over het al dan niet toelaten van Turkse fans bij de wedstrijd Leeds United-Galatasaray uitgesteld tot vrijdag. Aanvankelijk zou de bond zich er vandaag over uitspreken.

De wedstrijd in de halve finales van de UEFA-Cup wordt volgende week donderdag in Engeland gespeeld. Aan de vooravond van de eerste confrontatie, vorige week donderdag, kwamen twee Engelse fans om bij vechtpartijen. Galatasaray won die wedstrijd met 2-0.

Leeds heeft de UEFA gevraagd de Turkse fans te weren bij de return. De UEFA wil nog twee dagen wachten met het besluit omdat ze nog niet alle schriftelijke verklaringen van de betrokken partijen over de eerste wedstrijd heeft kunnen bestuderen.

Galatasaray zal zich neerleggen bij elke beslissing van de UEFA. Mocht de Europese voetbalunie beslissen Turkse fans in Leeds te weren, dan zal dat voor Galatasaray geen reden zijn de wedstrijd te boycotten. Voorzitter Faruk Suren van Galatasaray verklaarde gisteren voor de Engelse radio dat zijn club, ongeacht de uitkomst van het beraad van de UEFA, naar Engeland komt. ,,Wij vragen de UEFA en Leeds slechts de veiligheid van de spelers en begeleiders te garanderen.'' Eerder verzocht de Turkse club tevergeefs de wedstrijd op neutraal terrein te laten spelen. In Europa zijn fans opgeroepen massaal naar Engeland af te reizen. ,,Juist nu is de tijd om Galatasaray te steunen. Kom allemaal naar Engeland voor de wedstrijd'', aldus een oproep in een grote advertentie in de Turkse krant Hürriyet, die in heel Europa verkrijgbaar is. Volgens de organisatie die de reclameboodschap plaatste, zijn er voldoende kaarten voor het duel te krijgen. ,,Retourtje met de bus en een kaartje kosten ongeveer 400 gulden'', valt er verder te lezen. De organisatie wil niet zeggen hoe ze aan de kaarten is gekomen. Leeds heeft al aangekondigd de tickets ongeldig te willen verklaren. Galatasaray heeft voor het duel al 1.600 toegangsbewijzen verkocht.