`Beenhakker verdient een standbeeld'

,,Een standbeeld voor Leo Beenhakker? Ja, dat verdient hij wel.'' Middenvelder Jean-Paul van Gastel reageerde gisteren op een bijeenkomst over EURO 2000 voor het eerst openlijk op het vertrek van de coach van Feyenoord. ,,Na het trainersschap van Arie Haan was het een zooitje bij Feyenoord, net als nu'', gaf de voormalig aanvoerder van de Rotterdamse ploeg toe. ,,Beenhakker heeft vorig jaar alle plooien gladgestreken en zo van een middelmatige ploeg de kampioen van Nederland gemaakt. Dat is een knappe prestatie.''

Beenhakker legde afgelopen zondag na de verloren wedstrijd tegen FC Utrecht zijn functie als trainer van Feyenoord neer, omdat de chemie tussen coach en spelers zou zijn verdwenen. Van Gastel wil de slechte prestaties niet alleen op de trainer afschuiven. Op de vraag of hij voor deze zomer al een vakantie heeft geboekt, antwoordt hij: ,,Nee, maar dat heeft niets met het Europees kampioenschap te maken. Gezien de belabberde prestaties die ik dit seizoen heb geleverd, heb ik niet zo veel te willen. Ik reken mezelf op dit moment niet tot de beste twintig spelers van Nederland, dus verwacht ik niet dat ik word geselecteerd voor Oranje.''

Van Gastel onderstreepte zijn kritiek op het transferbeleid van Feyenoord. ,,De club moet spelers die het niveau niet aankunnen of de ontwikkeling van de ploeg op een andere manier vertragen van de hand doen. En als Feyenoord een goede speler voor veel geld kan verkopen, moet de club dat zeker doen.'' Van Gastel gaf vorig jaar al aan wel te voelen voor een transfer naar het buitenland, maar Feyenoord wilde hem toen niet laten gaan. Een hardnekkige blessure hield de middenvelder dit seizoen lange tijd aan de kant. ,,Vorig jaar waren buitenlandse clubs bereid meer dan twintig miljoen voor me te betalen, nu mogen ze me zo meenemen.''