`Bankwet VS dupeert Europese banken'

De Europese vereniging van banken vindt dat de Verenigde Staten Europese banken duperen met de overgangsregeling die is ingesteld voor de invoering van een nieuwe bankwet. De vereniging heeft daarom een protestbrief gestuurd aan Alan Greenspan, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed).

De nieuwe wetgeving is bedoeld om de bank- en verzekeringssector in de VS te deregulariseren. Met de overgangsregeling zouden Europese banken aan veel zwaardere criteria moeten voldoen dan hun Amerikaanse concurrenten om voor de status van financiële houdstermaatschappij in aanmerking te komen. Volgens de vereniging, die 2.900 banken vertegenwoordigt, zijn deze eisen in strijd met de internationale kapitaalvoorschriften van het zogenoemde Bazel-comité van centrale banken. Inmiddels heeft de Fed op 11 maart aanvragen van banken voor de status van financiële houdstermaatschappij in behandeling genomen. ,,Slechts negen van de 117 banken die in aanmerking komen, waren Europees'', aldus een woordvoerder van de vereniging. (ANP)