Aznar wil spoedig verkiezingen in regio Baskenland

De Spaanse premier José María Aznar wil dat er op korte termijn vervroegde verkiezingen in de turbulente regio Baskenland worden gehouden. Aznar verklaarde gisteren dat de Basken op korte termijn naar de stembus moeten kunnen nu de regio-regering onder leiding van de Baskisch-nationalistische partij PNV niet langer kan rekenen op voldoende steun in het regio-parlement. De Baskische regio-president Juan José Ibarretxe (PNV) heeft reeds verklaard dat hij weigert vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

De institutionele crisis in het Baskische bestuur ontstond afgelopen weekeinde, nadat de politieke aanhang van de ETA, verenigd in de coalitie-partij Euskal Herritarrok (EH), aankondigde niet langer in het regio-parlement te zullen optreden. Alleen als er thema's aan de orde zijn die de onafhankelijkheid van Baskenland betreffen zullen de betrokken parlementariërs hun bank bezetten, aldus EH. Daarmee vervalt de steun aan het minderheidskabinet van de PNV zoals deze na de regioverkiezingen van oktober 1998 werd overeengekomen.

Het verbond tussen de regerende nationalistische PNV en de politieke ETA-aanhang stond reeds eerder bloot aan felle kritiek van niet-nationalistische partijen nadat de ETA zijn moordaanslagen enkele maanden terug hervatte. Het aanhoudende straatgeweld tegen niet-nationalistische partijleden en een mislukte moordaanslag op de populaire radio-presentator Carlos Herrera wijst volgens hen op een totale mislukking van de politiek van de PNV om de radicale ETA-aanhang te pacificeren.

Regio-president Ibarretxe zei gisteren dat ,,de stembus niets oplost en slechts de spanningen vergroot''. Zijn partij komt vandaag bijeen met de radicaal-nationalistische aanhang van EH in het kader van de overeenkomst die beide partijen hebben in het kader van hun akkoord ter stichting van een groot-Baskische staat. De PNV vraagt daarbij om een officiële oproep aan de ETA om zijn ,,wapenstilstand'' te hervatten. EH-woordvoerder Arnaldo Ortegi heeft evenwel op voorhand aangekondigd dat een dergelijke oproep niet bijdraagt aan een oplossing van het ,,Baskische conflict''.

Algemeen wordt er rekening mee gehouden dat als Ibarretxe blijft weigeren de verkiezingen te vervroegen, de niet-nationalistische partijen onder Aznars Partido Popular en de socialisten een motie van wantrouwen overwegen tegen de huidige regio-regering.