Adoptie van een muizenkind

Animatieregisseur Rob Minkoff (The Lion King) debuteert als maker van een live-action-film met Stuart Little, een mede door M. Night Shyamalan (The Sixth Sense) geschreven bewerking van een kinderboek van E.B. White uit 1945 over een eigenwijze muis die wordt geadopteerd door een mensengezin. Stuart Little is een alleraardigste film, met een overtuigend bewegende pluchen muis en en andere sprekende dieren in de hoofdrollen. Er wordt suggestief gebruik gemaakt van Manhattan als locatie en de milde spot over de ongerijmdheden van de adoptiepraktijk sorteert effect. Iedereen neemt zomaar vanzelfsprekend aan dat er niets mis is met het adopteren van een muis. Alleen de jaloerse huiskat weet twee andere muizen te overtuigen om als de biologische ouders van Stuart verhaal te komen halen, en alweer durft niemand uit angst voor indiscretie protest aan te tekenen.

In al zijn onschuld en braafheid is Stuart Little zelfs zo goed dat de door het Amerikaanse succes ingegeven beslissing om de film in 116 Nederlandse bioscopen tegelijk uit te brengen, gerechtvaardigd lijkt. De enige kanttekening zou kunnen zijn dat zelfs voor een kinderfilm 108 Nederlands gesproken kopieën tegenover acht met de originele versie wat te veel van het goede is. Want zelfs de ervaren Disney-nasynchroniseerder Arnold Gelderman en een zorgvuldig samengestelde Nederlandse stemmencast kunnen niet de indruk wegnemen dat een live-action-film met een bekende ster als Geena Davis in de moederrol, belachelijk klinkt in het Nederlands.

Stuart Little. Regie: Rob Minkoff. Met: Geena Davis, Hugh Laurie, Jonathan Lipnicki en de stemmen van Michael J. Fox, Jennifer Tilly en Chazz Palminteri. In: 8 theaters. Nederlandse versie onder regie van Arnold Gelderman. Met de stemmen van: Kasper van Kooten, Frederique Huydts, Peter Blok en Carol van Herwijnen. In: 108 theaters.

    • Hans Beerekamp