Zwaardmoorden: twaalf jaar en tbs

. Een dertigjarige inwoner van Wageningen is vanochtend door de rechtbank in Arnhem wegens een dubbele moord veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank achtte bewezen dat hij op 30 november zijn 24-jarige vriendin en zijn 33-jarige broer om het leven heeft gebracht. Hij verdoofde zijn vriendin eerst met stroomstoten, om haar daarna met enkele messteken te doden. Zijn broer werd eerst vastgebonden en daarna met een samoeraizwaard onthoofd. Angstaanjagend en monsterachtig, zo noemde de officier van justitie twee weken geleden tijdens de zitting de gebeurtenissen. De uitspraak van de rechtbank is conform de eis.

De man werd op 8 december opgepakt in een gehuurd vakantiehuisje in Gennep, nadat hij zijn daden had opgebiecht tegenover een vriend. Deze kon de zaak niet voor zich houden en stapte naar de politie. Die vond de lichamen in het huis van de gedode broer in Wageningen.

In een eerste verklaring liet de man weten dat hij wraak wilde nemen op zijn familie, omdat hij zich miskend en achtergesteld voelde. Voor de rechtbank heeft hij alles bekend.

Hij was boos op zijn ouders, omdat die zijn beide oudere broers volgens hem voortrokken. Zo zouden zijn ouders achter zijn oudste broer zijn blijven staan na een steekpartij waarbij de veroordeelde een long kwijtraakte. Hij wilde zich, zo zei hij, wreken op zijn broer – de middelste zoon en volgens hem de lievelingszoon van zijn vader en moeder. Deskundigen hebben de veroordeelde omschreven als een man met een `levensgevaarlijke persoonlijkheidsstoornis' en verminderd toerekeningsvatbaar.