Vragen CDA over striptease marine

De marineleiding zit nog steeds met het incident in haar maag: vrouwelijk personeel voerde medio vorig jaar aan het dek van een marineschip een striptease op en foto's daarvan kwamen gisteren in de publiciteit.

Het marineschip in kwestie, Harer Majesteits motorschip Bloys van Treslong, maakte tot juli vorig jaar deel uit van het NAVO-eskader Stanavformed in de Middellandse Zee.

Het afscheid van de andere schepen gebeurt volgens traditie op een jolige manier. Meestal spuiten de matrozen dan met water naar de andere schepen, of gooien met aardappelen. Voor mannelijke matrozen is het dan niet ongebruikelijk om bij wijze van grap de broek te laten zakken. Elf marinevrouwen van het Nederlandse fregat besloten afgelopen zomer collectief om het bovenlijf te ontbloten, tot groot vermaak van hun buitenlandse collega's.

Eén van die collega's nam foto's van de striptease en publiceerde die op het Internet. Ze bereikten ook de Engelse tabloids. Gisteren bracht De Telegraaf één van die foto's bovendien prominent op de voorpagina, de marineleiding daarmee ernstig in verlegenheid brengend.

In november kreeg de marinestaf de foto's echter al onder ogen. De commandant van de Bloys van Treslong heeft toen een berisping gekregen, maar vaart nu gewoon met zijn fregat bij het Canadese Halifax. De elf strippers hebben geen straf gekregen, een aantal van hen werkt inmiddels wel aan boord van andere schepen.

Aan boord van de Bloys van Treslong werkten vorig jaar 155 mensen, waaronder 24 vrouwen. In internationale marinevloten zijn de Nederlandse vrouwen een bezienswaardigheid, want de meeste buitenlandse zeemachten dulden geen vrouwen aan boord. Bij de Nederlandse marine is dat sinds 1981 wel het geval. Bij de Amerikaanse marine dienen sinds 1994 vrouwen op marineschepen, al worden ze in de praktijk nog maar mondjesmaat toegelaten.

Tweede-Kamerlid Van Ardenne (CDA) heeft inmiddels aan minister De Grave (Defensie) opheldering gevraagd over de escapade van het marinepersoneel. Van Ardenne wil dat de strijdkrachten strakker de hand houden aan de gedragscode. Ze vreest dat het incident negatieve gevolgen zal hebben voor de werving van vrouwen door Defensie.