Veel politie op de been voor bijeenkomst IMF

De politie in Washington heeft strenge veiligheidsmaatregelen genomen voor de vandaag begonnen voorjaarsbijeenkomsten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Nadat enkele demonstranten waren gearresteerd, heeft de politie gisteren een veiligheidskordon gemaakt rond de kantoren van de instellingen.

Het IMF en de Wereldbank staan uitgebreide protestdemonstraties te wachten van activisten, die de beide instellingen mede-verantwoordelijk houden voor de kwalen van de wereldeconomie. De Amerikaanse autoriteiten vrezen voor rellen, zoals die vorig jaar het overleg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Seattle verstoorden. Komende zondag, als de bijeenkomsten worden afgesloten, worden 10.000 demonstranten verwacht bij een demonstratie.

,,We waren aanvankelijk van plan om pas dinsdag het veiligheidskordon te installeren maar na de arrestaties hebben we dat vervroegd'', zei een politiewoordvoerder gisteren. De politie arresteerde gisteren zeven milieuactivisten voor het gebouw van de Wereldbank. Ze brachten er een spandoek aan met de tekst ,,De Wereldbank buit de wereld uit''.

De demonstranten eisen verlichting en kwijtschelding van schulden voor de armste landen, die nu rente en aflossing betalen ten koste van de uitgaven voor onderwijs en gezondheidszorg. Zo'n 200 niet-gouvernementele organisaties hebben bovendien grote bezwaren tegen de financiering door de Wereldbank van mijnbouw-, olie- en gasprojecten, die sterk vervuilend zouden zijn. De Wereldbank moet volgens ngo's de financiering staken en daarmee de vicieuze cirkel van hoge schulden, verarming en milieuvervuiling doorbreken.

De politie houdt 1.500 mensen paraat om de veiligheid te handhaven buiten het kordon, dat twee blokken omgordt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het IMF en de Wereldbank tijdelijk een diplomatieke status gegeven. Dat betekent dat de Geheime Dienst binnen het kordon toezicht kan houden. Alle verloven voor politiemensen zijn voor het weekeinde opgeschort, terwijl de agenten in ploegendienst werken.

De Wereldbank heeft een groot deel van zijn personeel opgedragen thuis te blijven en sluit ook zijn cafetaria. Werknemers die niet gemist kunnen worden zijn per e-mail gevraagd om ontmoetingen te organiseren buiten de bank op geheime locaties. ,,Als uw taak het toelaat, draag dan vrijetijdskleding'', luidt een interne verordening van de bank: ,,Als u toch werkkleding moet dragen, probeert u zich dan te verkleden op kantoor.'' (Reuters)