Under Siege

Steven Seagal is de actieheld die nooit helemaal doorbreekt – de omvang van Schwarzenegger, maar zonder diens lichte toets. Seagal hakt en breekt met grimmige verbetenheid. En dan dat lullige staartje, zijn handelsmerk.

Toch heeft Seagal ten minste één actiefilm gemaakt die het uitzitten waard is. Under Siege (1992) is wat je noemt een `high concept'-film. Dergelijke films kan je in enkele woorden typeren. In dit geval: `Die Hard te water'. Het Die Hard-concept in een notendop: held raakt tegen wil en dank verzeild in een gebouw, schip, trein of vliegtuig dat in handen is gevallen van een bende meedogenloze schurken. In samenwerking met de buitenwereld verstoort hij hun ingewikkelde plannetjes.

Hier betreft het een slagschip met kernkoppen. De boeven grijpen een verjaardagsfeestje voor de kapitein aan om de bemanning te gijzelen. De hele bemanning? Nee, kok Casey Ryback wordt over het hoofd gezien. Laat Ryback nu net een marineheld zijn, die wegens een disciplinekwestie in de pannen moet roeren. Hij kan met een mes veel meer dan aardappels schillen.

Waarom werkt deze tot in detail voorspelbare film? Het slagschip blijkt een fraai decor om verstoppertje in te spelen, de actie is goed gedoseerd en de slechteriken zijn subliem. Tommy Lee Jones is een doorgeslagen CIA-schurk die luchtgitaar speelt bij Jimi Hendrix' `Star Spangled Banner' terwijl hij een kernkop op Hawaii afvuurt: duidelijk te lang in Vietnam en El Salvador gezeten. Zijn tweede man is een blonde nazi-bureaucraat die graag in travestie loopt. Een duo dat je graag op verrassende en pijnlijke wijze ziet omkomen, en daarvoor wordt uiteraard gezorgd.

Deze geslaagde casting is toe te schrijven aan regisseur Andrew Davis, die een onmiskenbare flair heeft voor het actiegenre. Na Under Siege scoorde hij zijn grootste hit met The Fugitive, inmiddels is Davis zo'n beetje doorgedrongen tot de A-categorie. Zo niet Seagal. Hij kwam met minder succes terug in Under Siege II (Die Hard op de rails) en levert elk jaar trouw zijn gebruikelijke B-product af. Een vleestaart met staart die het net niet helemaal heeft.

Under Siege (Andrew Davis, 1992, VS), BBC1, 22.35-0.15u.

    • Coen van Zwol