Turbulente beurs houdt Ahold niet van emissie af

Supermarktconcern Ahold hoopt zijn emissie van 3 miljard euro (6,6 miljard gulden), de grootste ooit van een Nederlands beursfonds, zoveel mogelijk via nieuwe aandelen te doen. ,,Ik geef het liefst 100 miljoen nieuwe aandelen uit op een koers van 30 euro, maar dat is wellicht niet helemaal realistisch'', aldus financieel bestuurder Michiel Meurs gisteren bij de toelichting op het jaarverslag. Als de vraag naar aandelen niet voldoende is, komt er ook een lening van minimaal 500 miljoen euro in converteerbare (in aandelen inwisselbare) obligaties.

Ahold, onder meer eigenaar van Albert Heijn, heeft het geld nodig om twee miljardenovernames te betalen. Het concern kocht onlangs voor 8,3 miljard gulden het Amerikaanse US Foodservice en nam vorig jaar voor 4 miljard gulden een belang van 50 procent in het Scandinavische ICA. De Europese Commissie heeft die transactie afgelopen vrijdag goedgekeurd.

Ahold heeft niet overwogen de emissie uit te stellen wegens het turbulente beursklimaat. ,,Integendeel'', zei bestuuursvoorzitter Cees van der Hoeven. ,,We hebben het idee dat een aantal grote institutionele beleggers afwachtend is met bijkopen op de beurs, omdat ze weten dat de emissie eraan komt. Daarom kunnen we die maar beter snel achter de rug hebben.''

Het aandeel Ahold was vanmorgen in Amsterdam een kleine 27 euro waard, ongeveer 59 gulden. Twee jaar geleden, in maart 1998, haalde Ahold 2 miljard gulden op bij een koers van 67 gulden. In september van datzelfde jaar trok het concern nog eens 4,2 miljard gulden aan op een emissiekoers van 52,80 gulden.