Topman Hessels na tien jaar weg bij VendexKBB

Bestuursvoorzitter Jan-Michiel Hessels vertrekt na tien jaar bij het detailhandelsconcern VendexKBB. ,,Je kunt beter een jaar te vroeg vertrekken, dan een dag te laat'', verklaarde de 57-jarige Hessels zijn stap vanochtend. Opvolger is de 52-jarige Ed Hamming, die al sinds 1991 lid van de hoofddirectie is.

Hessels kondigde zijn vertrek aan tijdens de presentatie van de jaarcijfers. VendexKBB, dat in Nederland 2.600 winkels heeft, zag in het afgelopen boekjaar (tot en met januari 2000) de nettowinst met ruim een kwart stijgen tot 319 miljoen gulden bij een 5 procent hogere omzet van 9,7 miljard gulden. Tot het concern horen formules als Kijkshop, Prenatal, Perry Sport en Hans Anders. De winst werd gedrukt door het mooie, warme herfstweer waardoor de verkopen van de herfst- en winterkleding tegenviel. Voor het lopende jaar is VendexKBB optimistisch, mede als gevolg van de gunstige economische situatie in de belangrijkste Europese landen. Vanaf komend jaar verwacht Vendex dat de overname van KBB jaarlijks 100 miljoen aan besparingen oplevert. Het opstappen van bestuursvoorzitter Hessels komt niet als een grote verrassing. Het Vendex-concern is onder zijn leiding grondig verbouwd en de klus lijkt voltooid. Vendex International was tien jaar geleden een bonte verzameling kwakkelende bedrijven die bijeen waren gekocht door de onlangs overleden Anton Dreesmann. Na een lange reeks overnames, verkopen en afsplitsingen ontstonden uiteindelijk drie beursgenoteerde bedrijven die elk maar één hoofdactiviteit hebben.

De overname van KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis) was vorig jaar het laatste grootste wapenfeit waardoor VendexKBB alle grote warenhuizen in Nederland in handen kreeg. Maar ook uitzendbureau Vedior en supermarktconcern Laurus (Edah, Super De Boer) zijn ontstaan onder de Vendex-paraplu.

Hessels zei dat hij vertrouwen heeft in de huidige koers van VendexKBB, maar gaf toe dat een vertrek nooit goed te plannen is. ,,Als je niet gewoon met pensioen gaat of horizontaal wordt weggedragen, is er eigenlijk nooit een goed moment om te vertrekken'', zei Hessels, die eind mei aftreedt en gevraagd is om commissaris te worden bij het concern.

Over een nieuwe stap in zijn carrière hield Hessels zich op de vlakte. ,,Ik wil wel weer een fulltime baan, maar wel eentje waar ik de weekeinden vrij ben.''

Speculaties over een mogelijk vertrek naar Philips, waar hij tevens commissaris is, noemde Hessels onterecht. ,,Daar is geen sprake van.''

PORTRET HESSELS: pagina 15