Technologie uit de gratie op sombere beurs

Onder invloed van de forse daling van de Nasdaq deden beleggers op het Damrak de technologiefondsen vanmorgen massaal van de hand. De traditionele waarden profiteerden.

Na drie dagen van koersstijgingen ging het gisteren opeens weer mis met de Amerikaanse technologiewaarden. De Nasdaq, de beurs waarin de meeste technologiefondsen zijn opgenomen, leverde bijna 6 procent in en die daling dreunde vanmorgen door op het Damrak. De opmars van de aandelen in de nieuwe economie werd meteen een halt toegeroepen.

Uitgever VNU kreeg de zwaarste klappen te verwerken. Het aandeel moest 6,6 procent inleveren op een koers van 60,45 euro. VNU werd op de voet gevolgd door chipmachinefabrikant ASM Lithography (een verlies van 6,4 procent op 124,90 euro), KPN (min 6,4 procent op 114,95 euro) en Baan. De producent van software kondigde vanmorgen aan een aantal regionale bijeenkomsten over e-business te gaan organiseren. Het doel van het interactieve forum is de klanten, zakenpartners en Baan-medewerkers dichter bij elkaar te brengen. Beleggers reageerden weinig enthousiast op de plannen. Het aandeel Baan verloor 4,2 procent tot 5,30 euro.

Philips en Getronics vergingen het niet veel beter met verliezen van ruim 3 procent. UPC wist niet te profiteren van de berichten dat Internetdochter Chello na de eerste drie maanden van dit jaar al 171.000 abonnees zou hebben. Het aandeel leverde bijna 4 procent in op een koers van 46,40 euro.

World Online kreeg opnieuw forse klappen. Banken konden het steunpunt van 20 euro niet vasthouden en de Internetaanbieder verloor ruim 10 procent op een koers van 18 euro.

Het AEX-gemiddelde lag aan het eind van de ochtend 0,9 procent lager op een totaal van 666 punten. De daling van de beursbarometer bleef beperkt doordat beleggers in Amsterdam hun aandacht maar weer eens verlegden naar de traditionele fondsen. Heineken wist te profiteren van deze beweging en mocht een winst van 2,3 procent optekenen op een koers van 56,15 euro. De bierbrouwer sleepte en passant de Koning Willem I Prijs in de wacht. Deze prijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een bedrijf dat opvalt door goed ondernemerschap.

Ook TNT Post Groep, verzekeraar Aegon, chemieconcern Akzo Nobel en Vendex waren geliefd. Detailhandelsconcern Vendex maakte vanmorgen de resultaten over 1999 bekend. In het eerste jaar van de combinatie Vendex en Koninklijke Bijenkorf Beheer zag het concern de omzet met 4,5 procent toenemen tot 9,7 miljard gulden. De nettowinst steeg met 27 procent naar 319 miljoen gulden. Vendex/KBB verwacht dit jaar opnieuw een verbetering van zowel de omzet als het resultaat. In afwachting van de jaarcijfers beloonden beleggers Vendex gisteren al met een koerswinst van 4 procent. Vanmorgen mocht het aandeel Vendex nog eens ruim 2 procent bijboeken tot 18,90 euro.