Teamgericht werken leidt tot stress

Veel bedrijven verwachten hoge resultaten van teamgericht werken. Daarbij moet een groep mensen gezamenlijk een eindproduct realiseren. Deze vorm van organiseren kan echter leiden tot stress, arbeidsontevredenheid en uiteindelijk tot verlies van arbeidskrachten.

Dat stelt organisatiepsychologe drs. M. Wilke, die gisteren in Nijmegen promoveerde op onderzoek naar teamwork. Aanleiding ervoor waren de talloze succesverhalen over de resultaten van ondernemingen die teamgericht werken invoerden.

Volgens Wilke blijkt dat in elk team mensen zitten die ,,de kar trekken'' en mensen die ,,de kantjes er vanaf lopen''. Vooral als het team een grote financiële beloning voor zijn prestatie krijgt, zijn er gevoelens van onrechtvaardigheid en oneerlijkheid. Wie hard gewerkt heeft voelt zich tekortgedaan. Lijntrekkers kampen met een schuldgevoel.

Teamleden die vaak het voortouw nemen blijken dat niet te doen wegens een hoog salaris of een leuke taak. Uit het onderzoek blijkt dat zij veel groepsgevoel hebben en relatief vaak een minder leuke taak in het team uitvoeren.

Wilke adviseert ondernemingen die teamgericht willen werken geen financiële beloningen in het vooruitzicht te stellen. Zij noemt een dagje uit met het team een beter idee. Beloningen versterken het gevoel van oneerlijkheid, aldus de promovenda, en leiden tot veel arbeidsontevredenheid. (ANP)