Taxichauffeurs zijn niet enthousiast over diplomaplicht

Taxichauffeurs moeten medio volgend jaar een vakdiploma hebben. Zelf zijn ze daar niet onverdeeld positief over.

. Werkgevers- en werknemersorganisaties in de branche zijn het er roerend over eens: taxichauffeurs moeten een vakdiploma hebben. Daarmee willen ze bereiken dat taxichauffeur een volwaardig beroep wordt. De verplichte vakopleiding kwam dan ook in het vorige week bereikte CAO-akkoord terecht.

Momenteel bestaat er al een vakdiploma voor taxichauffeurs, maar het behalen daarvan gebeurt op vrijwillige basis. Met ingang van juli 2001 móeten alle veertigduizend taxichauffeurs in loondienst gediplomeerd zijn. Lukt ze dat niet, dan staat de vergunning van hun baas op de tocht. De cursus voor het diploma bestaat uit lessen in sociale vaardigheden, autotechniek en groepsvervoer.

De maatregel zal onder taxichauffeurs niet populair zijn, verwacht Mieke Verhagen van FNV Bondgenoten. ,,Maar veranderingen zijn meestal in het begin niet populair. Dit is wel het beste voor de chauffeurs.''

Op de standplaats voor het Centraal Station in Rotterdam zijn de chauffeurs niet overtuigd van de noodzaak ervan. Willem van Haaren (24 jaar in het vak) heeft er geen goed woord voor over. ,,Moet iemand mij nou gaan vertellen wat ik al jaren weet? De praktijk is toch de beste leerschool en daar ben ik volgens mij allang cum laude geslaagd.'' Ibrahim de Haas (zes jaar taxichauffeur) ziet het ook niet zitten. ,,Voor de nieuwelingen is het wel oké, maar verder niet. Sommigen krijgen trouwens ook grote problemen met die cursus, omdat ze niet eens kunnen lezen of schrijven.'' In de vier grote steden is het gros van de taxichauffeurs overigens niet in loondienst. Deze `eigen rijders' pachten zelf een (deel van een) vergunning. Zij hoeven geen taxidiploma te halen.

In Tilburg zijn bijna alle chauffeurs in loondienst. Zij moeten er dus allemaal aan geloven, ook de treintaxirijders, de parttimers en vutters die maar een paar uur per week werken. Treintaxirijdster Isabelle van Campen heeft al een diploma. Ze vindt dat haar voorbeeld navolging verdient. ,,Zonder een verplichte opleiding kan iedereen die zo van school komt gaan taxirijden. Dan heb je geen idee wat je kan verwachten. Dat je vooraf leert omgaan met agressie is heel belangrijk. Maar dan vooral voor de nieuwe jongens.''

M. Verstegen wil liever geen cursus gaan volgen, maar ziet het als een noodzakelijk kwaad. ,,Ik rij al twintig jaar, dus ik weet het onderhand wel. Maar er zijn er genoeg die een cursus wel kunnen gebruiken. We moeten dan maar het goede met het kwade verenigen.'' Een andere veteraan, H. den Turk, is positiever. ,,Dit hadden ze al 25 jaar eerder moeten doen. Ik doe graag mee, misschien pik ik nog wat dingetjes op.''