Pubs in Engeland ook na elf uur open

Pubs in Engeland en Wales hoeven niet langer om elf uur 's avonds te sluiten en kinderen krijgen ook toegang. Dat heeft de Britse regering gisteren in een witboek voorgesteld.

Het is de meest ingrijpende versoepeling van de Britse horecawetgeving sinds de Eerste Wereldoorlog, die gepaard gaat met strengere straffen voor het schenken van drank aan minderjarigen. Minister Straw (Binnenlandse Zaken) wil tegelijkertijd een reeks maatregelen nemen om overlast door pubs te voorkomen. Ook denkt de overheid 1,9 miljard pond (6,8 miljard gulden) te besparen door het vergunningenstelsel over te hevelen naar de plaatselijke overheid.

Brouwers, pub-eigenaren en de normaliter verdeelde politiek hebben het voorstel in grote lijnen gunstig ontvangen. Alcohol Concern, een instelling die campagne voert tegen drankmisbruik, wil dat de maatregelen eerst op beperkte schaal worden getest.

Onder het huidige regime gaat om elf uur de tap dicht en hebben klanten nog twintig minuten om hun glas leeg te drinken. Het systeem dateert uit 1915 en was bedoeld om te voorkomen dat fabrieksarbeiders dronken op hun werk zouden verschijnen. Dat kon de Britse oorlogsindustrie niet gebruiken. In de praktijk bestellen veel klanten vlak voor sluiting nog een glas, of twee, plús een sixpack blikjes voor als ze echt naar buiten moeten. Het gevolg is dat in veel steden dronken jongeren tegen half twaalf massaal overlast bezorgen.

De nieuwe regeling, die niet ingaat voor de komende verkiezingen (in 2001), zou drankgebruik `spreiden'. De Campagne for Real Ale (Camra), een groep bierliefhebbers die al langer liberalisering van het horecastelsel bepleit, zei dat de regering met de maatregel ,,volwassenen nu als volwassenen behandelt''. Volgens Camra hebben eerdere versoepelingen niet geleid tot meer drankgebruik.

Buitenlandse toeristen in het Verenigd Koninkrijk zijn geschokt als ze ontdekken dat in de meeste pubs `honden en kinderen geen toegang' hebben. Gezinnen kunnen vaak alleen in het eetgedeelte van een pub terecht op vastgestelde uren. In Schotland is de pubwet al eerder versoepeld.